För någon vecka sedan var det en handfull av brukarna inom hemtjänsten i Vingåker som var smittade av det nya coronaviruset. Nu är det ingen, enligt vad de senaste testerna visat.
Bland personalen är det också betydligt färre som är sjukskrivna nu, jämfört med för några veckor sedan, vilket gör att läget är mindre ansträngt. Lägesbilden kan dock förändras snabbt.
För att underlätta arbetet och minska risken för smittspridning har man sedan krisen slog till ändrat vissa rutiner inom hemtjänsten.
– Vi var tidigt ute och informerade om att vi inte skulle kunna hålla normal standard i insatserna. Vi har dragit ner på sådant som städning och tvätt, och glesat ut besöken. Vi har också försökt göra en del tillsyn och liknande på telefon och på distans, berättar Dag Wallströmer, socialchef i Vingåkers kommun.
I vissa fall är det också brukare själva som säger ifrån om insatser, för att man vill försöka undvika risken att smittas.
– Vi gör normalt ungefär 700 besök per dag. Det hjälper ju till när vissa besök kan avbokas, men samtidigt har en del blivit dåliga och behövt mer insatser i stället, säger han.
I storstadsområdena och på vissa andra håll har man vidtagit liknande åtgärder. Där har man också försökt se till att samma vårdare har tagit alla besök hos en brukare, för att ytterligare minska risken för smittspridning och skydda de mest utsatta.
– Det försökte vi också göra inledningsvis. Men med den sjukfrånvaro vi har haft och genom att vi har haft många smittade i en liten befolkning, så har det inte hållit. Men då gäller det att vara desto mer noga med basala hygienrutiner, säger han.
En svårighet inom Vingåkers hemtjänst är att många brukare har väldigt många insatser per dygn.
– Om man har 10-12 insatser per dygn och det också måste vara två personal på många av dessa, så skulle jag vilja se den som kan räkna ut ett schema med hög kontinuitet, säger Dag Wallströmer.
I en landsortskommun som Vingåker där många brukare bor utanför centralorten blir det också mycket restid för personalen, och var och en hinner inte med lika många besök per dag.
Kontinuiteten för brukarna måste också ställas mot andra parametrar, som ekonomin och de personalpolitiska målen, som innebär att man vill undvika delade turer och liknande för personalen, i en sektor där det redan är svårt att rekrytera.
– Då får kontinuiteten stryka på foten, säger han.