Priset för entréavgift kan bli färre besökare

Säfstaholms slott renoveras för att bli ett kulturellt vardagsrum som ska locka fler Vingåkersbor till besök och upplevelser. Risken är att många ortsbor i stället exkluderas – av budgetskäl.

Ett slott för alla? Kultur- och fritidsnämndens budgetförutsättningar ser ut att grusa ambitionen om fri entré.

Ett slott för alla? Kultur- och fritidsnämndens budgetförutsättningar ser ut att grusa ambitionen om fri entré.

Foto: Roger Culmsee/arkiv

Vingåkers kommun2020-01-16 06:13

Det befarar Johan Tranquist, områdeschef med ansvar för kultur- och fritidslivet i kommunen.
– Uppdraget var att öppna upp slottet, med en bredare verksamhet på alla våningsplan som mer än tidigare vände sig till Vingåkersborna. Den politiska ambitionen inför den här mandatperioden var därför att entrén till slottet skulle vara gratis.

Tranquist noterar att fri entré till landets museer har fått besökstalen att öka med upp till 50 procent. Bakom ökningen står framför allt fler besök av närboende, personer med låg utbildningsbakgrund, barnfamiljer och pensionärer – precis sådana målgrupper som "nya" Säfstaholms slott vill locka till sig..
Planen med fri entré ser dock ut att spricka. 
Nämndens budget för i år, 15,8 miljoner kronor, är i nivå med fjolårets ram. Inga uppräkningar för löne- och hyreskostnader har medgetts av fullmäktige.
– Utställningar kostar pengar. När pengarna inte finns i budget, måste vi ta entréavgifter, konstaterar Tranquist.

Kultur- och fritidsnämnden har hos kommunstyrelsen bett om totalt 1,4 miljoner extra 2020–2022 för att ha råd med fri entré. Det blev kalla handen. Alla kommunens verksamheter måste snåla för att budget ska gå ihop.
Utan tillskottet ser Tranquist en stor fara för att många potentiellt nya besökare exkluderas snarare än inkluderas när slottet nyöppnas i sommar.
– Nu har vi inte riktigt bestämt hur vi ska göra. Vi diskuterar till exempel möjligheten att ta ut entréavgifter för guidade visningar och musikarrangemang, och på så sätt kanske kunna erbjuda fri entré till övriga verksamheter, säger områdeschefen.

Kultur- och fritidsnämndens möjligheter att kommande år utveckla sina verksamheter är över huvud taget små. När hyror, personalkostnader och föreningsbidrag är betalda, återstår i år 14 procent av budgetramen. 
Det får konsekvenser.
Om inga statsbidrag skjuts till, blir det till exempel inga fler kostnadsfria lovaktiviteter för barn och ungdomar. Nämnden kan inte höja föreningsbidragen för att kompensera föreningarnas ökade driftskostnader. Även kostnaderna till följd av utökad digitalisering måste pressas ner.
Totalt har nämnden förgäves äskat 3,6 miljoner kronor extra för de kommande tre åren. Ordförande Caisa Sävheden Larsson (S) har inte kunnat intervjuas då hon befinner sig utomlands.

Karta: Säfstaholms slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!