Positiva effekter av 35-timmarsvecka

Stabilitet i arbetsgruppen, fler närvarotimmar och nöjd personal – det är resultatet efter ett år med permanent arbetstidsförkortning för socialsekreterare i Vingåker. Nu kommer önskemål från fler att få följa efter.

På socialförvaltningen i Vingåker har arbetstidsförkortningen för socialsekreterarna fört mycket positivt med sig.

På socialförvaltningen i Vingåker har arbetstidsförkortningen för socialsekreterarna fört mycket positivt med sig.

Foto: Roger Culmsee

Vingåkers kommun2019-12-13 19:36

För ett år sedan permanentades försöket med 35-timmarsvecka för de socialsekreterare som arbetar i barn- och familjegruppen inom individ- och familjeomsorgen.

Innan försöket infördes på prov hade man stora problem med hög personalomsättning i gruppen. 

– Det fattades alltid personer, så vi hade aldrig full bemanning och vi hade också stora kostnader för inhyrningspersonal. Det är tre gånger så dyrt att ta in hyrpersonal, och man vet inte alltid vad man får heller, säger Dag Wallströmer, socialchef i Vingåkers kommun. 

Men sedan arbetstidsförkortningen infördes på prov har de här problemen minskat, eller helt upphört. De goda effekterna har kunnat ses även under det senaste året. 

– Det har rullat på och fungerar bra. Vi har inte haft någon personalomsättning överhuvudtaget, berättar Mattias Gustafsson, personalchef på Vingåkers kommun. 

Man har också gjort utvärderingar där man frågat personalen om deras upplevelser. 

– De har varit nöjda. När vi inte har någon personalomsättning och man har stabilitet i arbetsgruppen hinner man göra uppgifterna på ett mer professionellt sätt, konstaterar han. 

Gruppen består av ett tiotal anställda. 

– Vi har en väldigt stabil situation i den arbetsgruppen i dag och vi har framför allt personal med erfarenhet, som kan jobbet, säger Dag Wallströmer.  

Man har försökt mäta hur effektiviteten blivit i och med arbetstidsförkortningen och om man hinner med lika mycket, trots den kortare arbetstiden.

– Men under samma tid har ärendetillströmningen ökat väldigt mycket, så det är väldigt svårt att mäta. Men gruppen som helhet har fler närvarotimmar nu, så den effekten har man fått, konstaterar Dag Wallströmer. 

Just nu pågår en diskussion om det skulle kunna finnas skäl att införa samma slags arbetstidsförkortning även för fler anställda. 

Inom ekonomigruppen på socialförvaltningen har det också varit vissa problem med personalomsättning. 

– Men det finns ju många skäl till att det kan vara det. Och jag är inte säker på att en arbetstidsförkortning där skulle få samma effekt. Men diskussionen pågår, säger han. 

Det finns också önskemål från fler anställda att få gå ner till 35-timmarsvecka. 

– Vi håller på och tittar på det här, men det är ingenting som är klart än, säger Mattias Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!