Polisinsats mot osäkra A-traktorer

På onsdagskvällen kontrollerade polisen A-traktorer i Vingåker och Katrineholm.

Man måste få köra A-traktor, men det måste också gå säkert till, tycker polisens gruppchef Anders Carlsäter.

Man måste få köra A-traktor, men det måste också gå säkert till, tycker polisens gruppchef Anders Carlsäter.

Foto: Stina Järperud/Cecilia Tuohy

Vingåkers kommun2019-11-28 20:05

Onsdagens insats, som polisen genomförde med civila bilar, gav resultatet att fem förare blev ålagda kontroll- och registreringsbesiktning. Ytterligare någon A-traktorförare fick påpekande om någon brist i fordonet.

Den här gången, säger Anders Carlsäter, gruppchef för områdespolisen, var det lite hårdare nypor från polisens sida. Även vanliga bilister i Vingåker och Katrineholm fångades i polisens nät. 

– När vi ändå var ute och snurrade stoppade vi en olovlig körning i personbil och någon drograttfylla, samt bilägare som också måste kontrollbesiktiga.

Carlsäter uppfattar kommunikationen med de unga förarna i Vingåker som god. 

– Det är schyssta förare med motorintresse. Sedan kan det vara så att de tycker att vi jagar dem, men det handlar om trafiksäkerhet. Den första A-traktorföraren vi stoppade i Katrineholm mätte vi till 50 km i timmen. Då är det inte en A-traktor längre. Den traktorn tog vi i beslag, för att utröna vad det är. 

Några som kommenterar polisens insats skriver att polisen utrotar kulturen runt A-traktorer. 

– Man måste få köra, men det måste gå säkert till också, säger Anders Carlsäter. 

Vid lunchtid på torsdagen hade polisens i Vingåker facebookinlägg om onsdagskvällens kontroll av A-traktorer, fått nära 300 gillanden och närmare 70 kommentarer. 

– Det visar att buskörningen uppfattas som ett stort problem i Vingåker. Det är ett oerhört engagemang och de allra flesta är positiva till att vi kontrollerar de här fordonen, säger Anders Carlsäter. 

Karta: Vingåker
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!