Knappt har nybyggda Slottsskolans högstadium tagits i bruk, förrän barn- och utbildningsnämnden tar sig an en ny, stor utmaning.
Nu handlar det om att under 2020 inleda ett förändringsarbete i organisationen för förskoleklass till årskurs 6.
– Det är en stor omvälvning för samhället, beskriver nämndens ordförande Ing-Mari Frössevi (C).
Alla partier i nämnden står bakom beslutet att utreda förutsättningarna för en omorganisation.
Om grundtanken bakom den förverkligas, stundar en genomgripande omställning för tätortsskolornas personal, elever och barnens vårdnadshavare.
Då kommer nämligen Sävstaskolan att göras om till en renodlad 4–6-skola. Och alla F–3:or och deras lärare samlas på Slottsskolan. Eller tvärtom.
– Det kan väcka många känslor. En lärare sa: ”Ni har ju redan bestämt er!”. Men det har vi verkligen inte, säger Frössevi.
Något måste dock göras, anser nämnd och förvaltningsledning. Måluppfyllelsen är otillräcklig, vilket avspeglas i den låga andelen nior som når gymnasiebehörighet.
– Vi ser att resultaten i årskurs 3 och 6, på båda dessa skolor, inte är i närheten av vad vi önskar.
Därtill haltar likvärdigheten i elevernas utbildning. Och det är problematiskt att så många utlandsfödda och elever från lågutbildade hem är samlade på Sävstaskolan. Det är negativt för deras språkliga och sociala utveckling och försvårar integrationen, säger Frössevi.
– Skolans kunskapsuppdrag och värdegrundsuppdrag är två lika viktiga delar.
Redan pågår ett djupgående arbete kring styrning, ledning och betygssättning inom Vingåkers skola.
– Men det tar tid att uppnå resultat. Vi har därför funderat på vad mer vi kan göra.
Inspirationen kommer från småländska Gislaved, som för tre år sedan befann sig i en identisk situation. Där slogs tre skolor ihop till två enligt modellen som ska utredas i Vingåker. Syftet med den är bland annat att samla kompetensen för att bättre möta elevernas behov, blanda elevgrupperna och sätta tydligare fokus på läroplanen för respektive stadie.
Enligt Frössevi ska utredningen göras brett, öppet och förutsättningslöst.
– Att behovet av förändring finns har man vetat förut – utan att ta initiativ till att göra något. Nu gör vi det. Att det skrämmer och oroar är naturligt. Men det är bra och ibland nödvändigt med förändring.