På Nammo Vingåkersverken vid Tisnaren söder om Vingåker produceras och destrueras militär ammunition – en potentiellt mycket farlig verksamhet.
Verksamhet som hanterar farliga ämnen omfattas av den så kallade Sevesolagen, som finns för att förebygga och begränsa skadorna av allvarliga kemikalieolyckor. Lagen delar upp anläggningar i två klasser. I Vingåker och Katrineholm är det bara Nammo Vingåkersverken som ingår i den högre klassen, där särskilt stränga krav på säkerhet gäller. I Nammos fall är det framför allt risken för explosioner som utgör en särskild fara.
Den farliga verksamheten ställer särskilda krav på beredskap. Bland annat måste en plan för räddningsinsatser finnas, och uppdateras regelbundet. En sådan uppdatering av räddningsplanen har nyligen gjorts av Västra Sörmlands räddningstjänst, VSR.
Enligt Mattias Gårdholt, räddningschef på VSR, innebär den uppdaterade planen inga dramatiska förändringar jämfört med tidigare. Av planen framgår hur VSR ska agera vid larm från Nammo, och vilken beredskap som finns.
Nammo har en egen räddningsstyrka på plats under arbetstid. Det är denna som först kommer att behöva hantera en eventuell olycka, innan räddningstjänst och ambulans kommer dit. När VSR anländer, ska deras personal vänta vid grindarna till området och fortsätta först efter instruktioner från Nammos personal – för att undvika onödiga risker.
I beredskapen ingår också att Nammos egen räddningsstyrka och VSR samövar en gång i månaden.