Många avhopp bland gymnasieungdomar

Det är fler Vingåkerselever än tidigare som hoppar av sina studier på gymnasium eller introduktionsprogram.

Ing-Mari Söderström är studie- och yrkesvägledare och följer upp de ungdomar under 20 år som inte studerar eller arbetar.

Ing-Mari Söderström är studie- och yrkesvägledare och följer upp de ungdomar under 20 år som inte studerar eller arbetar.

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåkers kommun2019-12-20 17:54

Kommunen har ett aktivitetsansvar för ungdomar upp till 20 år som inte studerar eller arbetar. Studie- och yrkesvägledare Ing-Mari Söderström, som följer upp de här ungdomarna, ser en oroande ökning av avhopp från gymnasium eller introduktionsprogram. 

– Det är 27 ungdomar som varken studerar på ett nationellt program eller ett introduktionsprogram, säger hon. 

Under perioden 2013–15 handlade det om 5–6 ungdomar per läsår. Sedan ökade det till 11–12 ungdomar under något år. 

Bland årets avhoppare är det dock flera som kommit i annan sysselsättning – sex har fått arbete, två har andra studier och två har praktik. Två av dem befinner sig utomlands. Det innebär att det är 14 unga i Vingåker som inte har någon sysselsättning. 

När en elev hoppat av tar Ing-Mari Söderström kontakt, oftast via telefon och frågar vad som ligger bakom.

– Det handlar ofta om det psykiska måendet. En del tar droger och har ingen framtidstro. Det kan också handla om ungdomar med diagnoser som autism. Skolmiljön passar inte alla, förklarar hon.  

 I sina kontakter med ungdomar noterar hon att droganvändandet både ökat och förändrats på senare år. 

– Förr rökte ungdomar cannabis, men nu är det mer syntetiska tabletter. Jag frågar när jag träffar dem, och många är ärliga, säger hon. 

Ing-Mari Söderström har noterat vissa faktorer som är viktiga om man ska kunna fånga upp ungdomar och hjälpa dem. 

– Relationer är jätteviktiga. De elever jag känner sedan tidigare får jag lättare kontakt med. Tidiga insatser är också viktiga. Men föräldraansvaret är också jätteviktigt. Att föräldrarna har koll på sina ungdomar och också engagerar sig i deras framtid, säger hon. 

De flesta gymnasieelever från Vingåker går i Katrineholms eller Hallsbergs gymnasier. Ett problem är att informationen om elevers frånvaro inte alltid når hemkommunen innan avhoppet är ett faktum. 

Ing-Mari Söderström har informerat barn- och utbildningsnämnden om skolavhoppen. 

– Det är viktigt att vi får inskrivet i avtalen med gymnasieskolorna att de tydligt informerar om när det blir frånvaro. Då kan man sätta in tidiga insatser så att det inte behöver leda till avhopp, säger Ing-Mari Frössevi (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Nämnden kommer att fortsätta bevaka frågan framöver. 

– Det är oroande att vi har unga som inte känner någon framtidstro, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!