Lokföraren såg bilen – hann bromsa

Under tisdagseftermiddagen avvärjdes det som kunnat bli en otäck olycka, på järnvägsspåret vid överfarten vid Söderspånga, på väg 564.

Här, vid överfarten vid Söderspånga, gjorde polisen en hjälteinsats.

Här, vid överfarten vid Söderspånga, gjorde polisen en hjälteinsats.

Foto: Carina Bergius

Vingåkers kommun2019-11-20 13:21

Strax före klockan 16 kom en kvinna i 80-årsåldern in på polisstationen i Katrineholm och bad om hjälp med sin bil som inte fungerade riktigt bra. En polis följde därför efter kvinnans bil i polisbil.

När kvinnan närmade sig järnvägsövergången blinkande lamporna och bommarna var på väg ner. Men i stället för att stanna körde kvinnan förbi första bommen och svängde sedan vänster ut på tågrälsen där bilen blev stående, mellan spåren. 

Tåget från Hallsberg närmade sig och polisen, som satt i den efterföljande bilen, sprang ut och lyckades få ut kvinnan ur bilen och bort från spårområdet. 

– Polisen såg inte tåget, men förstod att det skulle komma snart eftersom bommarna fälldes, säger Johnny Onbiner, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker, som talat med polisen som räddade kvinnan. 

Ungefär 30 sekunder efter att kvinnan och polisen kommit bort från spåret kom tåget från Hallsberg och stötte i bilen. Tåget körde ganska långsamt, eftersom föraren sett att något hänt längre fram på spåret och hann bromsa.   

– Har bommarna gått ned får lokföraren grön signal men kan se att det hänt något. Går bommarna inte ned får lokföraren röd signal och stannar före övergången, säger Lennart Helsing, som arbetar på Trafikverkets pressjour. 

Han vill poängtera, att man bara ska fortsätta köra om man hamnar mellan bommarna. Man ska inte försöka lyfta bommen eller liknande, de ger med sig om en bil kör på dem. Fastnar bilen mellan bommarna, till exempel i snö, ska man se till att själv ta sig ifrån spåret och larma.

Johnny Onbiner hos polisen berättar att det inte är helt ovanligt, att polisen lotsar personer hem, eller som i det här fallet, agerar följebil. 

– Det händer till exempel att någon parkerar jättekonstigt och det visar sig vara en person som inte hittar eller inte vet var den är. Ibland kan vi säga "följ efter mig så visar jag vart du ska". Vi upplevde damen som ganska redig. 

Onbiner konstaterar, att järnvägsspåret är en minst sagt farlig arbetsmiljö för polisen. 

– Vi hamnar ju på sådana platser där vi egentligen inte ska vara, som uppe på tak. Det är ett visst mått av risktagande i vårt jobb, men samtidigt tror jag att de flesta människor som ser en dam vara nära att bli påkörd försöker göra något. 

Varken den äldre kvinnan eller polisen fick skadades, men kvinnan fördes till sjukhus för kontroll. 

Poliser hamnar ibland i farliga arbetsmiljöer, konstaterar kommunpolisen Johnny Onbiner.
Poliser hamnar ibland i farliga arbetsmiljöer, konstaterar kommunpolisen Johnny Onbiner.
Karta: Spångavägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!