Länsstyrelsen kräver tidplan för VA-utbyggnad

Länsstyrelsen överväger ett föreläggande mot Vingåkers kommun om att besluta om utbyggnad av vatten och avlopp till Ålsäter och Ättersta.

Enskild avloppsanläggning. Arkivfoto.

Enskild avloppsanläggning. Arkivfoto.

Foto: Stina Järperud

Vingåkers kommun2019-11-25 10:00

Efter en begäran överväger länsstyrelsen att förelägga Vingåkers kommun att besluta om att bygga ut kommunalt vatten och avlopp till områdena Ålsäter och Ättersta. Nu begär de därför att kommunen redovisar en tidplan för utbyggnad av VA i dessa områden. Senast den 15 januari ska kommunen svara. 

Frågan om VA i Ättersta remitterades i våras till kommunen, som dock motsatte sig föreläggandet. Skälet var att det skulle försena utbyggnaden av VA till Ålsäter med ett hundratal bostäder, där avloppen behöver åtgärdas omedelbart. 

Enligt kommunens VA-plan skulle Ättersta först få kommunalt VA efter 2028, men förra året togs området bort helt. Det var efter det som boende i området kontaktade länsstyrelsen.  

De enskilda avloppslösningarna i Ättersta uppfyller inte kraven, och måste åtgärdas. Eftersom det handlar om ett 40-tal bostäder anser länsstyrelsen att kommunen ska göra Ättersta till ett så kallat verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp. 

– Vi håller på att titta på det här, och vi har inlett en dialog med Sörmland vatten i frågan. Vi har också skrivit till länsstyrelsen och bett om ett förtydligande om de vill ha ett specifikt år eller en tidsperiod när vi ska börja med detta, förklarar Ghita Sjösteen, samhällsbyggnadschef i Vingåkers kommun. 

– Det är en väldigt komplex fråga och vår ambition är att göra det så bra som möjligt för dem som är berörda, säger Robert Davidsson (C), ordförande i stadsplaneringsnämnden, som har tillsyn över området.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!