Kyrkans portar står öppna i en omvälvande tid

Påskdagens gudstjänst firades i Västra Vingåkers kyrka. I coronatider sänds även andakter på församlingens Facebook-sida.

Diakonen Per Skogfeldt och kyrkoherde Thore Rosenberg vittnar om att många söker stöd i en tid präglad av oro och osäkerhet. Under påskdagen höll de gudstjänst i Västra Vingåkers kyrka.

Diakonen Per Skogfeldt och kyrkoherde Thore Rosenberg vittnar om att många söker stöd i en tid präglad av oro och osäkerhet. Under påskdagen höll de gudstjänst i Västra Vingåkers kyrka.

Foto: Emma Eriksson

Vingåkers kommun2020-04-12 19:00

Påsken är såväl sorgens och glädjens tid under kyrkoåret och under påskdagen firades gudstjänst i Västra Vingåkers kyrka. Genom de väldiga välvda fönstren vinkade trädens grenverk i snålblåsten utanför, men inne i kyrkan var det varmt, fridfullt och ombonat för de 25 besökarna. Även om det syntes glest i bänkraderna var det avsiktligt. 

–  Vi tar bara in 45 gudstjänstbesökare och har i förväg placerat ut psalmböcker där vi tycker att de ska sitta, ungefär tre platser i varannan bänkrad. Då slipper besökarna osäkerheten när de kommer, förklarade kyrkoherde Thore Rosenberg.

Under söndagens högmässa fick han införa en ny nattvardsritual, den att tvaga sina händer vid altaret.

– I de tider vi befinner oss i med covid-19 blir det annorlunda. Jag tvättar mina händer med tvål och vatten och sätter på mig gummihandskar. Vinet får stå kvar på altaret, men jag lägger oblaten på en papperstallrik och sen får ni komma fram och ta emot. Tänkt på att hålla ett respektabelt socialt avstånd när ni väntar i kön, förmanade han gudstjänstbesökarna.

Under den stund han tvättade sina händer gav även kyrkoherde Thore Rosenberg ett handtvättartips.

– Vet ni att man kan be "Vår fader" samtidigt? Den är lagom lång för att händerna ska bli ordentligt rena.

Under påskveckan har passionsandakterna firats på församlingens Facebooksida och de har fått flera hundra visningar. Även söndagarnas predikan läggs ut på för den som inte kan söka sig till kyrkorummet.

I coronatider arbetar man enligt principen att inte ställa in, utan ställa om. 

– Vi håller gudstjänster, men räknar inte med att folk kommer. Till de 70-plussare vi har kontakt med har vi skickat förslag på hur man kan fira sina gudstjänster hemma, berättar Rosenberg.

Förutom uppdraget som kyrkoherde i Västra Vingåkers kyrka är han även kontraktprost för flera församlingar: Västra Vingåker och Österåker, Katrineholmsbygden, Bettna, Flen, Mellösa, Malmköping, Dunker och Björkvik. Hans roll som den samlande kraften för församlingarna blir extra viktig i den rådande situationen.

– Jag har videosamtal med alla kyrkoherdar i kontraktet varje vecka. 

Thore Rosenberg har även tät kontakt med Vingåkers kommun och dess frivilligorganisationer.

– Det gäller att hålla sig uppdaterad om vad som händer just här i Vingåker och vi samarbetar med kommunen och frivilligorganisationer. Sen gäller det att vi som arbetar i kyrkan håller oss på benen.

Som så mycket annat i samhället präglar coronapandemin tydligt kyrkans verksamhet.

– Vi möter oro på olika sätt och för mig i rollen som kyrkoherde är det framför allt sörjande jag försöker hjälpa. Omständigheterna runt begravningarna gör det extra svårt för anhöriga. I samarbete med begravningsbyråerna kan vi filma begravningar för de som inte kan delta och runt allhelgona kommer vi att ha minnesstunder.

Rosenberg reflekterar över hur kyrkan ofta blir en samlingspunkt vid svåra olyckor och katastrofer, men att coronasituationen gör det svårt.

– Problemet är att vi inte kan samla folk på det sätt vi brukar. Våra kyrkor i Österåker och Vingåker står öppna 08 till 16 varje dag förutom söndagar och nog märker vi att det är flera som söker sig dit.

Även diakon Per Skogfeldt, som medverkade under påskdagens gudstjänst, berättar om hur församlingarnas diakoniverksamhet har fått trappas upp.

– Vi får många telefonsamtal från personer som vill ha hjälp i olika coronasituationer. Inte minst inför påsk då behovet av stöd har varit stort, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!