Ingen kränkning enligt Skolinspektionen

Skolinspektionen fick i maj en anmälan om kränkande behandling på Slottsskolan. Men Skolinspektionen kommer fram till att kommunen inte gjort något fel.

Skolinspektionen har nu fattat beslut gällande en anmälan om kränkande behandling av en elev på Slottsskolan. Arkivbild.

Skolinspektionen har nu fattat beslut gällande en anmälan om kränkande behandling av en elev på Slottsskolan. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vingåkers kommun2019-12-02 21:06

Det var i maj i år som Skolinspektionen fick ta mot en anmälan från vårdnadshavarna till en elev på Slottsskolan i Vingåker. Enligt anmälan skulle eleven ha utsatts för kränkande behandling vid flera tillfällen, av tre anställda på skolan. 

Enligt anmälaren har uppgifter om händelserna lämnats till skolans rektor och till kommunens förvaltningschef. De ska ha utlovat bättring och insatser avseende kränkningarna. Men så har inte skett, anser anmälaren. 

Vingåkers kommun har lämnat sin version av det som inträffat. I ett fall kommer huvudmannen fram till att det handlat om en kränkning, men att skolpersonalens avsikt varit att försöka få eleven att förstå konsekvensen av dennes eget agerande. 

Vid ett annat tillfälle fick eleven upprepade tillsägelser i klassrummet, men när ingen förbättring skedde ombads eleven stanna i kapprummet under de sju minuter som återstod av lektionen. Huvudmannen anser inte att det handlat om kränkande behandling. 

Skolinspektionen, som nu fattat beslut i ärendet, ifrågasätter inte elevens känsla av utsatthet, men anser att det inte är visat att eleven blivit utsatt för kränkande behandling, i skollagens mening. Myndigheten bedömer också att Vingåkers kommun gjort vad lagen kräver när det gäller att anmäla uppgifter om kränkande behandling och utreda omständigheterna. Skolinspektionen konstaterar också att skolan vidtagit ett flertal åtgärder för att förbättra elevens skolsituation. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!