Gläntans behandlingshem hotas av nedläggning

Gläntans behandlingshem för unga personer med missbruk får ingen finansiering för nästa år. I april väntas direktionen fatta beslut om nedläggning.

Gläntans behandlingshem i Kjesäter hotas av nedläggning.

Gläntans behandlingshem i Kjesäter hotas av nedläggning.

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåkers kommun2020-01-18 11:16

Gläntans behandlingshem i Vingåker tar emot unga vuxna i åldern 18-26 år med alkohol- och drogproblematik. Behandlingen utgår från 12-stegsprogrammet och pågår oftast i tre månader. 

– Det är tio platser och vi har ett tiotal anställda, säger Ramona Grapenhielm, förbundschef för Vårdförbundet Sörmland, som är huvudman för verksamheten och också står bakom Vårnäs behandlingshem. 

Vårdförbundet har fem medlemskommuner, men det är bara tre av dem som finansierar Gläntans verksamhet. 

– Gläntan startade i vår regi 2015, på uppdrag av Eskilstuna och Strängnäs kommuner. Flen tillkom 2017, förklarar Roger Ljunggren (S), förbundsordförande. 

Men i slutet av förra året kom frågan om finansiering av Gläntan upp i olika beredningar i medlemskommunerna. 

– Socialförvaltningarna brottas med underskott i alla kommunerna. Strängnäs var först med att besluta om att dra in finansieringen och Eskilstuna var god tvåa. Flen fattar sitt beslut i dagarna, säger han. 

För 2020 är finansieringen säkrad, men sedan är det stopp. 

– Får vi inte finansiering så måste vi lyfta det till våra ägare och så får vi se vad konsekvenserna blir, säger Ramona Grapenhielm.  

Direktionen för Vårdförbundet Sörmland ska ha ett möte i april. Då väntas de fatta ett formellt beslut om nedläggning av Gläntan. 

– I dagsläget ser vi ingen ljusning. Men vi har kunnat erbjuda en god kvalitet och det faller ingen skugga på Gläntans verksamhet, betonar Roger Ljunggren. 

På Gläntan har stämningen varit dyster sedan nedläggningshotet blev känt. 

– Jag kan bara säga att det är klart att det är ledsamt. Vi har jobbat hårt för att det ska bli en bra verksamhet. Men vi måste ju göra det bästa av situationen och vi kommer att jobba på i positiv anda, så att våra ungdomar inte blir drabbade av det här, säger Anna Thor, verksamhetschef. 

En förälder som haft sin son placerad på Gläntan är bedrövad över nedläggningshotet. 

– Gläntan har mer eller mindre räddat livet på min son. Det är ett otroligt bra ställe, med goda resultat. Det är ungdomar som fått hjälp att hitta inre motivation och verktyg för att klara ett liv utan droger. Och personalen är goda förebilder med egna erfarenheter, säger hon. 

Hon är starkt kritisk till att samhället sparar in på stödet till unga som mår dåligt. 

– Att spara på det här kommer bara att leda till fler förstörda liv, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!