Färre besökare på vårdcentralen i Vingåker

Vingåkers vårdcentral har färre patientbesök sedan coronautbrottet började. Personalen kan nu hjälpa till i kommunens äldreomsorg.

Linda Björling är verksamhetschef på Vingåkers vårdcentral. Här har man högt tryck på telefonerna, men besökarna har blivit färre.

Linda Björling är verksamhetschef på Vingåkers vårdcentral. Här har man högt tryck på telefonerna, men besökarna har blivit färre.

Foto: Klas-Göran Bäck

Vingåkers kommun2020-04-06 17:17

Sedan coronaviruset fick spridning har besöken blivit färre på Vingåkers vårdcentral. Förklaringarna är flera. 

Patienterna har till att börja med hörsammat uppmaningen att inte komma till vårdcentralen med förkylningssymptom. 

– Det vi märker är att det inte kommer några patienter som är förkylda nu, säger Linda Björling, verksamhetschef på Vingåkers vårdcentral. 

Dessutom erbjuds digitala läkarbesök som alternativ till de patienter som tillhör riskgrupperna. 

Ytterligare en förklaring till besöksminskningen är att man gör fler hembesök hos personer i riskgrupper. 

– Om man till exempel ska lägga om ett bensår på någon som är äldre, så åker vi hem till dem i stället för att de kommer hit, förklarar Linda Björling. 

Patienter som har infektioner och som efter telefonkontakt bedöms behöva undersökning på plats får komma till vårdcentralen, men tas då in via en annan ingång. 

– Det är inte alltid vi kan göra en bedömning per telefon. Då tar vi in dem, men det är ett infektionsteam som är skyddsklädda som tar emot, förklarar hon. 

För de patienter som måste komma in till provtagning har man ändrat rutinerna så att det inte ska bli köbildning. Patienterna kallas med längre intervall, och man har också spritt ut stolarna i väntrummet för att minska risken för smittspridning. 

– Även för provtagning har vi ibland åkt hem till dem som är sköra, säger hon. 

Dessutom har man tagit bort dropin-vaccineringen mot TBE under april och maj, och räknar med att hinna ifatt senare under året. 

På telefonerna är det i stället högre tryck än vanligt, sedan coronautbrottet började. 

– Förra måndagen hade vi till exempel 20 procent fler samtal än vanligt, berättar Linda Björling. 

Det är många som är oroliga och ställer frågor om smittan. 

– Det kan vara att man har en anhörig som fått corona, och man undrar om man måste testa sig. Men enligt gällande rutiner är det bara medarbetare i patientnära arbete på sjukhus och inom ambulansvård som testas, och inneliggande på sjukhus och äldreboenden, säger hon. 

De dagar när vårdcentralen har personalresurser de kan frigöra hjälper de till och avlastar inom äldreomsorgen i Vingåker. 

– Vi ser på morgonen hur det ser ut för dagen. Om vi känner att det är hanterbart, så erbjuder vi oss att hjälpa till. Det kan vara att dela ut medicin, eller att åka ut till patienter. Det känns ju bra om man kan avlasta, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!