Ellen och Elin laddar för "Jul för alla"

Vingåkersbon Elin Pettersson har tidigare anordnat "En jul för alla" i Vingåkers Folkets park. I år får hon hjälp med arrangemanget av skådespelaren Ellen Bergström.

Skådespelaren Ellen Bergström och den engagerade Vingåkersbon Elin Pettersson står tillsammans bakom årets "Jul för alla".

Skådespelaren Ellen Bergström och den engagerade Vingåkersbon Elin Pettersson står tillsammans bakom årets "Jul för alla".

Foto: Stina Järperud och Henrik Wising

Vingåkers kommun2019-11-25 12:20

Den engagerade Vingåkersbon Elin Pettersson tog initiativet till "Jul för alla" redan 2014. Då hölls det på kyrkans hus. Sedan dess har det blivit ytterligare tre "Jul för alla", som Elin hållit i trådarna för. 

– Det har blivit ett omtyckt koncept, berättar Elin Pettersson, som också utsågs till årets eldsjäl 2016 för sitt engagemang för andra människor. 

Förra året ville skådespelaren och influeraren Ellen Bergström göra något speciellt för Vingåkersborna inför jul. 

– Jag fick veta att Elin Pettersson brukade fixa något inför jul, så jag skrev till henne, berättar Ellen. 

Idén kom dock lite för tätt inpå jul för att de skulle hinna göra något förra året. Men i september i år satte de sig ner tillsammans och började skissa på en plan för årets "Jul för alla". 

– Tanken är att ha ett julfirande i Folkets park på julafton. Vi kommer att ha julklappsutdelning, bjuda på mat och lättare tilltugg och sjunga, berättar Ellen Bergström. 

Firandet riktar sig till alla. 

– Man måste inte vara utsatt, och det spelar ingen roll om man brukar fira jul eller inte. Alla är bjudna, rik som fattig. Alla som vill får komma, det är helt fritt, förklarar Ellen Bergström. 

Det har varit en viktig del av konceptet ända från början att inte rikta sig till någon särskild grupp. 

– Det ska inte vara att man känner sig utpekad och känner att 'jag är här för att jag inte har råd med jul, eller för att jag är ensam'. Vi vill få bort det där. Och det har verkligen varit blandat, berättar Elin Pettersson. 

Under julmarknaden på skyltsöndagen den 1 december kommer Ellen Bergström och Elin Pettersson att finnas på Ekbackskyrkan och ägna sig åt att slå in julklappar, till glögg och pepparkakor. 

– Vi eftersöker både paket och folk som vill komma och hjälpa till att slå in paket. Och det är folk från allmänheten som redan lämnat in paket, berättar Ellen.

På "Jul för alla" är tanken att alla som kommer ska få paket – inte bara barnen. 

– Det har varit äldre farbröder som kommit, och blivit jätteglada för att de också fått paket, berättar Elin. 

Vid ytterligare två tillfällen inför jul kommer Ellen och Elin att finnas i Ekbackskyrkan – den 13 och den 22 december, och ägna sig åt förberedelser. 

Julfesten anordnas helt av ideella krafter och med sponsring och gåvor. Allt eventuellt överskott går oavkortat till Rädda barnen. 

Till "Jul för alla" är alla välkomna. Och alla får också julklappar. På julskyltningen finns Ellen Bergström och Elin Pettersson på plats i Ekbackskyrkan och slår in paket.
Till "Jul för alla" är alla välkomna. Och alla får också julklappar. På julskyltningen finns Ellen Bergström och Elin Pettersson på plats i Ekbackskyrkan och slår in paket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!