Djur klämdes vid transport till slakteri

Länsstyrelsen förelägger ett företag att se till att djur som lastas och ska transporteras inte kläms eller skadas.

Ett företag får ett föreläggande om att lasta djur så att de inte kläms och skadas vid transport. Lastbilen på bilden är inte kopplad till det aktuella företaget.

Ett företag får ett föreläggande om att lasta djur så att de inte kläms och skadas vid transport. Lastbilen på bilden är inte kopplad till det aktuella företaget.

Foto: Martina Holmberg / TT

Vingåkers kommun2019-11-27 14:01

Ett företag i Vingåker får ett föreläggande från länsstyrelsen om att se till att lastning av djur utförs så att deras kroppsdelar inte kläms fast eller på annat sätt skadas i samband med transport till slakteri. 

Länsstyrelsen har gjort kontroller av transporter under åren 2015–2019 och då observerat hur djur klämts fast. Från veterinärer har länsstyrelsen också fått fortlöpande information om klämda djur vid slakteriet. Under sommaren 2019 har de dessutom fått information från Livsmedelsverket om klämda djur, där det aktuella företaget burit ansvaret. 

Länsstyrelsen har skickat en skrivelse till företaget och bett om svar. Företaget har också fått möjlighet att yttra sig över uppgifterna som lett till föreläggandet. Men svaren har uteblivit. 

Djur som kläms i samband med lastning och transport riskerar att utsättas för omfattande lidande under lång tid, något som bryter mot djurskyddslagen. Det är därför viktigt att alla inblandade aktörer har kunskap och rutiner för att förhindra att djur kläms, och uppmärksamma om djur ändå blir klämda, så att det kan åtgärdas, menar länsstyrelsen. 

Förhållandena tyder på att bristerna fortgått en längre tid, och länsstyrelsen menar att man inte kan anta att företaget på eget initiativ kommer att avhjälpa bristerna. 

"Ett föreläggande bedöms angeläget från djurskyddssynpunkt, för att säkerställa att en god djurskötsel och djuromsorg uppnås enligt gällande lagstiftning", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!