Vingåker är en av 55 kommuner som fått bidrag från Vinnova för den första fasen av projektet som handlar om utmaningsdriven innovation – att utgå från de utmaningar man har i kommunen, och titta på hur smarta digitala lösningar kan användas för effektivisering.
Projektets första fas inleddes i våras, och Vingåker fick då en halv miljon kronor för att göra en förstudie.
– I städer utvecklar man väldigt mycket kring smart teknik, men vi har en annan typ av utmaningar på landsbygden. Vi måste upprätthålla bra service trots mindre resurser, säger Regina Westas Stedt, bredbandssamordnare i Vingåkers kommun, som ingår i styrgruppen för projektet.
Många tekniska lösningar finns redan. Svårigheten är ofta att få teknik, mjukvara och befintliga digitala system att fungera som helhet.
I projektet deltar en grupp it-företag tillsammans med kommunen för att kunna utveckla just dessa helhetslösningar. Här finns också SLU, Sveriges lantbruksuniversitet med.
I förstudien, som nu är avslutad, har man identifierat tre utvecklingsområden. Det handlar om socialtjänst, skola och samhällsbyggnad.
Inom hemtjänsten blir det i dag mycket dubbeladministration med flera system som man måste logga in och ut ur. Det här vill man effektivisera, så att personalen kan fokusera på brukarna.
– Vi vill också titta på digitala lösningar för att främja hälsan bland äldre, förklarar Regina Westas Stedt.
Inom skolan handlar det bland annat om att kunna använda digitala klassrum för att kunna ta vara på kompetens som finns på annat håll.
Inom samhällsbyggnad vill man ta hjälp av sensorer för att samla in data som man i dag måste göra manuellt.
– Man lägger mycket tid på rondering. Man åker och tittar om det kommit nog med snö för att ploga, om det behöver vattnas och liknande. Med ett system med sensorer kan man spara många resor, förklarar hon.
I januari är det dags att söka pengar för projektets andra fas. Då har projektet chans att få 10 miljoner från Vinnova.
– I nästa fas handlar det om att börja utveckla de här lösningarna, och kanske testa i mindre skala. I det tredje steget handlar det om att få lösningarna att fungera i full skala, förklarar Regina Westas Stedt.
Förhoppningen är att kunna starta till våren, om Vingåker får bidraget.
– Det känns som att vi ligger bra till, säger hon.