– Varje gång telefonen ringer hoppar jag till. Jag vet inte när jag kan få ett samtal om att mina barn inte finns längre.
Det säger Mohammed Süleiman. Han bor i Katrineholm och kommer från norra Syrien, nära gränsen till Turkiet, där hans familj fortfarande finns kvar.
Han är inte ensam om att känna oro och sorg efter den turkiska invasionen i norra Syrien. Katrineholmaren Rawsha Ibrahim har också familj kvar i området. Hennes dotter jobbar på en tidning och från henne får Rawsha rapporter om utvecklingen på plats: om barn och andra civila som dödats och skadats, om de många som flytt och om att internationella hjälporganisationer lämnat området.
Den turkiska invasionen inleddes efter att USA dragit tillbaka sina trupper från området. För kurderna i norra Syrien, som varit USA:s allierade i kampen mot terrororganisationen IS, är det ett stort svek.
För att stå emot den turkiska invasionen vände sig de kurdiska styrkorna till Syriens centralregering under diktatorn al-Assad, som har sänt sina trupper till området.
– Vi hade inget annat val efter att omvärlden vänt oss ryggen, säger Mohammed Süleiman om den nya alliansen mellan den kurdiska och syriska trupperna.
Amal Jasm är företagare verksam i Vingåker med ursprung i den irakiska delen av Kurdistan. När tidningen träffar Rawsha Ibrahim och Mohammed Süleiman hjälper hon till som tolk. Hon tycker att Assads inträde i kriget är det enda rimliga.
– Om inte han reagerar, vem ska då göra det? Det är hans land som invaderas, säger hon.
Hon är förbittrad på USA och Turkiet.
– Vem har rätta att mörda andra människor? Det är vanliga människor som drabbas, säger hon.
Just att kriget redan lett till många civila dödsoffer är något som också journalister på plats har kunnat rapportera om.
Trots ilskan mot Turkiet och besvikelsen över vad man ser som USA:s svek – för Rawsha Ibrahim och Mohammed Süleiman tycks oron, sorgen över vad som nu händer i deras hembygd och önskan om fred vara de dominerande känslorna.
– Jag är framför allt orolig och följer hela tiden på Facebook och nyheterna vad som händer, säger Rawsha.
På torsdagskvällen, efter att tidningen genomfört intervjuerna för denna artikel, kom beskedet om en vapenvila i norra Syrien – strax följd av uppgifter om fortsatta strider. Om vapenvilan skulle hålla var när denna artikel skrevs ännu oklart.