Amanda Stenssons kunskaper i matlagning tog henne till årets upplaga av tv-programmet "Sveriges yngsta mästerkock". Gång på gång föll hennes kulinariska läckerheter den hårda juryn, Tina Nordström, Danyel Couet och Paul Svensson, i smaken och Vingåkerstjejen tog sig hela vägen till final.
Trots att Amanda inte vann är hon en riktig mästerkock. 13-åringen har koll på det mesta i köket, hon slår sin egen majonnäs, lagar rödvinssås från grunden, komponerar trerättersmenyer – och bjuder på julbord.
– Jag vill ha ett traditionellt julbord med köttbullar, rödbetssallad, prinskorv, skinka och janssons. Men jag sätter min egen touch på alla rätter.
Aldrig förr har julen kommit så tidigt hem till familjen Stensson. I mitten av november tindrar adventsljusstakar i fönster som är inramade av röda gardiner, i vardagsrummet står granen klädd, och på ett bord står Amandas kokkonst uppdukad. Allt för att bjuda tidningens läsare på inspiration.
Till glöggen serverar hon chokladbollar smaksatta med polkagriskross. När hon ska välja sina egna favoriter på julbordet blir det mormors apelsinris och janssons.
– Jag gillar inte ansjovisbitarna, så jag gör janssons med bara ansjovisspad och grädde. Ansjovisen brukar jag göra en gubbröra av, pappa gillar det.
– I köttbullarna väljer jag bort ströbröd, det är inte gott.
Amanda nöjer sig inte med en klick majonnäs och en räka på ägghalvorna. I stället tar hon ur gulan, mosar ihop med majonnäs, hackade räkor och kryddor, spritsar i blandningen i ägghalvan, och toppar med en handskalad räka och dillkvist.
Förutom apelsinris enligt mormors recept har Amanda gjort en saffranskladdkaka till efterrätt.
– Det blev så tråkigt med bara grädde till så jag gjorde en lingongrädde för att tillsätta lite syrlighet.
Med miljön i tankarna, och för att minska matsvinnet har Amanda ett tips:
– Satsa på familjens favoriter på julbordet, så att du inte lagar mat i onödan.
Intresset för mat och matlagning har Amanda i generna och hon rörde i mamma Lindas byttor innan hon kunde gå.
– Jag har alltid lagat mat, jag kommer ihåg att jag gjorde janssons frestelse när jag var 4, 5 år.
Det är inte bara maten som får Amanda att längta efter jul. Familjemyset, paketen och tomtarna lockar också.
– Asså, jag älskar jul. Det är det bästa jag vet. Jag brukar vara pirrig i magen flera dagar före julafton, och ha svårt att sova kvällen före.
Önskelistan, som Amanda skriver andra advent, är kort.
– Jag brukar bara önska mig en sak, det brukar vara någon köksgrej. Det är kul att inte veta vad det är i paketen.
Ingen jul hos Stenssons utan besök av tomten och julklappsspel. Det är alltid samma tomte som hälsar på.
– Han skrämmer en alltid när han helt plötsligt står utanför ett fönster och tittar in. Det är så irriterande men jag har ingen aning om vem det är för pappa, farfar och morfar är alltid hemma.
Mamma Linda har Tomten i sin kontaktlista på telefonen.
– Fast jag har inte vågat ringa, säger Amanda.
Amandas recept:
Majonnäs
2 äggulor
1/4 dl senap original
1/4 tsk salt
5 dl matolja
(1 msk vinäger/citronsaft)
(cayennepeppar)
Blanda äggulor, salt och senap i en bunke.
Tillsätt olja samtidigt som du vispar ordentligt, först droppar man försiktigt sen ökar man till en stråle. Om oljan är rumstempererad så skär sig inte majonnäsen lika lätt.
Krydda efter smak med vinäger, citronsaft eller lite kajennpeppar, vitpeppar eller paprikapulver.
Majonnäsen Amanda använder till julbordet har inte smaksatts.
Förvara i kylskåp.
Rödbetssallad
6-8 tsk tärnade inlagda rödbetor
6-8 tsk tärnatde skalade äpple
6 msk hemmagjord majonnäs
6-8 tsk lätt kesella
2 krm riven pepparrot, gärna på tub
ca 1-2 tsk rödbetsspad
salt
Blanda ihop alla ingredienser och smaksätt med salt och eventuellt lite mer pepparrot.
Janssons frestelse
Ca 1,5-2 kg fast potatis
2 normalstora gula lökar
2 st ansjovisburkar à 125g
25 g smör + smör att smörja formen med.
ca 1-1,5 dl ströbröd
7 dl gräddemjölk (blanda 5 dl vispgrädde och 2 dl mjölk)
salt
Skala och riv potatisen, gärna i en mandolin.
Skala löken och riv även den i mandolinen.
Smöra en form ca 40x30x10
Lägg potatis i botten, lägg på lök och salta. Gör tre lager, avsluta med potatis. Häll på spadet från ansjovisburkarna. Häll på gräddmjölken.
Grädda i ugn på 225 grader. Efter cirka 20 minuter kan man ta ut formen och strö över ströbrödet. Känn med provsticka när den är klar, det tar cirka 40-60 min. Om den börjar bli mörk i färgen men inte är klar, lägg på ett bakplåtspapper.
Chokladbollar med polkagrissmak
200 g smör
6 dl havregryn
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
4 msk svalt kaffe
4 polkagriskäppar (som man hänger i granen.)
Garnering
kokos
röd karamellfärg
Krossa polkagriskäpparna.
Blanda alla ingredienser till en smet.
Forma till små fina bollar.
Hälla upp kokos på en tallrik och häll över några droppar karamellfärg. Blanda lite. Låt det gärna vara olika färg på kokosen så får chokladbollarna fin lyster.
Rulla chokladbollarna i kokos.
Ställ i kylen och låt vila en stund före servering.
Nötköttbullar
500 g svensk nötfärs
1/4 dl vispgrädde 40%
1 ägg
salt
svartpeppar
rapsolja
smör
Blanda köttfärs, vispgrädde och ägg.
Salta och peppra.
Provstek en och smaka av om det behövs mer salt och peppar.
Stek alla köttbullar i rapsolja och lite smör.
Ös under stekningen.
Julig saffranskladdkaka
Till formen, ca 23 cm i diameter, behövs 2-3 msk smör och 3-4 msk ströbröd
Till kakan
200 g vit bakchoklad
150 g smör
0,5 g saffran + en sockerbit
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,25 krm salt
1,5 dl vetemjöl
Använd minst en tvåliters kastrull när du smälter smöret. Ta av kastrullen från plattan och rör i chokladen. Rör tills smöret och chokladen har blivit en jämn smet.
Mortla saffran och en sockerbit tillsammans, det gör att man får ut mer smak.
Blanda saffran, ägg, strösocker och salt i smör/chokladblandningen och vispa det slätt. Vispa sist i vetemjölet.
Häll upp smeten i iformen och grädda ca 20-30 min i 175 grader.
Låt kakan svalna och förvara den sen i kylen.
Lingongrädde
Vispa 3 dl vispgrädde och blanda i 1 msk strösocker.
Häll i 1 dl färja frysa lingon i grädden.
Innan kakan serveras kan man pudra den med florsocker, lägga på lite lingongrädde och garnera med färska lingon och citronmeliss.
Ägghalvor
10 ägg
1 dl räkor till röran
1,5 dl hemmagjord eller köpt majonnäs
0,5 dl crème fraiche 34%
1,5 msk färsk citronsaft
1 tsk frusen dill
smaksätt med salt, svartpeppar och cayennepeppar
Till garnering
1 dl handskalade räkor till garneringen
½ isbergssallad, hackat
några dillkvistar
Koka äggen 10 min i kokande vatten. Låt svalna, och skala dem.
Dela äggen på mitten, ta ur äggulorna och lägg i en bunke.
Finhacka räkorna.
Blanda alla ingredienserna i bunken med äggulorna. Mosa/rör ihop till en röra.
Hälla röran i en spritspåse så är det lätt att fylla ägghalvorna.
Garnera med handskalade räkor och dill.
Hacka isbergssallad och lägg på fatet under räkhalvorna. Det blir fint och ägghalvorna glider inte lika lätt.
Julskinka, griljering
1 äggula
3 msk senap
1 msk sirap
1/2 msk potatismjöl
2-3 ströbröd
Blanda alla ingredienser. Ta bort nätet och skär bort svålen och lite av fettet på skinkan. Bred på griljeringen där svålen suttit. Grädda i 225 grader cirka 10-15 minuter till skinkan fått fin gyllenbrun färg.
Låt svalna. Förvara i kylskåpet.
Amanda tipsar: kör gärna den färdigkokta skinkan på 225 grader i ca 40 min innan griljering så blir den extra god.
Mormors apelsinris
1 kg färdig kall risgrynsgröt, på tub eller hemkokt
6 apelsiner
4-4,5 dl vispgrädde
1,5 msk strösocker
1-1,5 tsk vaniljsocker
Vispa grädden mellanhård, blanda med risgrynsgröt, strösocker och vaniljsocker.
Låt stå i kylen. Detta kan förberedas dagen innan.
Filéa apelsinklyftor och dela dom på mitten. Det kan också förberedas, lägg i så fall apelsinen i en burk.
Blanda risblandningen med apelsinfiléerna innan serveringen.
Fröknäcke
3/4 dl pumpakärnor
1/4 dl linfrön
3/4 dl solrosfrön
1/4 dl sesamfrön
1 msk chiafrön
2 dl majsmjöl
1/2 dl rapsolja
1 krm salt
2 1/2 dl kokande vatten
Sätt på ugnen på 150 grader.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Rör ihop alla ingredienserna, ha i det kokande vattnet sist.
Bred ut smeten jämt på plåten på en gång.
Dra lite lätt ett mönster med en kniv i lagom stora bita, cirka 5 x 5 cm, så är det lättare att få fina bitar när brödet är gräddat.
Strö över lite flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 50-70 min.