Akut behov av reservkraft i skolor och omsorg

Det har varit mycket snack och lite verkstad i många år. Nu ska kommunen säkerställa att det finns el och värme om krisen kommer.

Ett strömavbrott i kommunens viktiga verksamheter, som här Ekgården, får allvarliga konsekvenser utan tillgång till reservkraft.

Ett strömavbrott i kommunens viktiga verksamheter, som här Ekgården, får allvarliga konsekvenser utan tillgång till reservkraft.

Foto: Amelie von Essen

Vingåkers kommun2019-11-23 21:02

Det väntas kommunfullmäktige besluta på måndagen. Då får Vingåkers kommunfastigheter AB ansvaret för att det ska finnas reservkraft vid extraordinära händelser i kommunen.
Bolaget ska till att börja med ta fram ett detaljerat förslag på fasta anläggningar, tidplan och göra en kostnadsberäkning.

I uppdraget ingår att el och värme säkerställs för Humlegården, Ekgården, Centralköket och Slottsskolan 7-9. I dag finns reservkraft endast för kommunhuset.
Behovet är akut men har diskuterats i flera år utan åtgärder. Kommunens risk- och sårbarhetsanalyser har varnat för allvarliga konsekvenser om elnätet kollapsar till följd av omfattande vinterstormar, olyckor eller sabotage.
Elbrist är ett sannolikt krisscenario som skulle drabba samhällsviktiga funktioner som skola och äldreomsorg hårt. Det skulle bli stora problem med matförsörjning, transporter och kalla eller för varma lokaler. 

Bristen på reservkraft är inte unik för Vingåker. I grannkommunen Katrineholm pågår också ett arbete med att höja beredskapen för el och värme. Lagen kräver att alla landets kommuner ser till att deras viktigaste verksamheter fungerar även vid extraordinära händelser.
Det är därför angeläget att bristen åtgärdas, står det i fullmäktiges beslutsunderlag. Senast i mars ska Kommunfastigheter återkomma med ett förslag som även ska redogöra för utökad fjärrvärme som alternativ. 
Kommunstyrelsen har avsatt två miljoner kronor till reservkraft, men kostnaden kan komma att hamna på fastighetsbolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!