Tidningen har tidigare berättat att Studiefrämjandets verksamhet i Vingåker är nedläggningshotad. Enligt Åsa Wrenfelt, kommunikatör på Studiefrämjandet, handlar det om att förbundet måste möta en ny ekonomiskt verklighet, med mindre statsbidrag. Därför planerar man en stor omorganisation.
En av dem som ställt regeringen mot väggen i frågan är katrineholmaren och riksdagsledamoten Fredrik Olovsson (S).
Han tar Studiefrämjandet i Vingåker och musikhuset Inferno i Katrineholm som två exempel som de kraftiga neddragningarna kan slå hårt emot.
Därför har han frågat kulturministerns om hon planerar att byta inriktning på politiken, med tanke på den negativa utvecklingen som följer i dess spår.
Nu har han fått svar – från utbildningsminister Johan Pehrson (L).
"Studieförbunden är en viktig kraft för ett levande kulturliv i hela landet. Detta värnar regeringen om", skriver han.
Han skriver vidare att varje budget handlar om prioriteringar och att nivån på statsbidraget till studieförbunden har justerats till förmån för åtgärder inom folkhögskolan och andra områden, exempelvis inom utbildning för vuxna.
Pehrson framhåller att för 2025 föreslår regeringen att 1,6 miljarder kronor fördelas i statsbidrag till studieförbund och 2,4 miljarder kronor till folkhögskolor.
"Det är därmed fortsatt ett omfattande statligt stöd som möjliggör viktig verksamhet vid studieförbund och folkhögskolor runt om i landet. Jag vill samtidigt påpeka att det är viktigt att upprätthålla det delade finansieringsansvaret för folkbildningen. Detta innebär att staten, regionerna, kommunerna och huvudmännen har ett gemensamt ansvar för att finansiera folkbildningens verksamheter", skriver han.
Fredrik Olovsson är inte nöjd med svaret.
– Svaret är en besvikelse. Det ger inget hopp om att regeringen skulle ändra sig. Tvärtom visar budgeten som nyligen presenterades att man fortsätter att spara på studieförbunden även kommande år. Den stora neddragningen slår hårt mot kultur och studieförbundens övriga verksamhet. Det kommer drabba oss hårdare på mindre orter. Man lämnar helt enkelt mindre kommuner i sticket, säger han.