Händelsen ska ha inträffat den 3 juni. En boende var på toaletten där hon fick hjälp av en anställd. Personalen tillkallar sedan hjälp eftersom kvinnan har ramlat. När extrapersonalen anländer uppger kvinnan för dem att hon blivit slagen. Hon är ledsen och upprörd länge efter händelsen och säger upprepade gånger att den anställda inte varit snäll mot henne.
Händelsen har nu Lex Sarah-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Den anställda togs ur tjänst direkt, i väntan på polisutredning.
– Vi ser allvarligt på saken när en boende säger sig ha blivit slagen. Det är ytterst ovanligt. Men nu får polisen göra sin bedömning, säger Karina Mattsson, äldreomsorgschef i Vingåker.
Samtidigt som händelsen tas på allvar, säger Mattsson att hon måste ta ansvar för personalen.
– Det är inte roligt att bli oskyldigt anklagad för något.
Även socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S) vill betona att ingen är bevisat skyldig, varken i detta fallet eller i det fall som Katrineholms-Kuriren tidigare skrivit om, där en anställd inom äldreomsorgen misstänks för våldtäkt efter att en kvinnlig brukare upplevt att han fört in ett finger i hennes slida. Mannen häktades men släpptes senare i väntan på teknisk undersökning.
– Ingen är dömd än. Det är lätt att bli anklagad för något och då känner sig hela personalen träffad, säger Skoglund.
Han berättar att det är oroligt bland personalen efter att händelsen uppdagats. Även flera anhöriga, både till den utsatta och till andra brukare, har hört av sig och är oroliga.
– Vi pratar nu med både anhöriga och personal och förklarar att personen nu kommer att utsättas för en rättslig prövning.
Robert Skoglund säger sig inte känna till att någon händelse lik denna våldtäktsanklagelse inträffat tidigare.
– Vi har aldrig ställts inför något liknande, det är nytt för oss. Jag tycker att vi har hög etik och moral i verksamheten men bland slinker det in någon som inte har det, säger han.
Ett stort problem inom vård- och omsorgssektorn menar Robert Skoglund är svårigheten att hitta utbildad personal.
– Vi anställer folk i dag som vi inte skulle ha anställt för tio år sedan. Vi kan inte hitta personal med adekvat utbildning. Men vi kräver rutinmässigt utdrag ur brottsregistret vid anställning.
Den stora omsättningen av personal drabbar värdegrundsarbetet.
– Verksamheten blir lidande när personalen, och även chefer, byts ut hela tiden. Vi arbetar idogt för att vara en bra arbetsgivare.
Robert Skoglund vill betona att våldtäktsanmälningen är ett extremt fall och att även outbildad personal oftast fungerar mycket bra.