VTL vill sätta in två "korridorvakter"

Slottsskolan behöver två resurspersoner som ska befinna sig i korridorer och andra platser där elever befinner sig utanför lektionstid. Det förslaget lägger VTL.

Foto:

Vingåker2016-01-28 10:59

Hans Averheim är gruppledare i Vägen till livskvalitet (VTL). Partiet ville redan i måndags lägga ett yrkande i kommunstyrelsen med anledning av den turbulens som nu Slottsskolan lever i. Sexuella trakasserier och en personalsituation där många är sjukskrivna, och rektor och biträdande rektor båda sjukskrev sig i början av januari, har bäddat för en kaotisk situation på skolan. Och det är problem som även funnits innan, men som, enligt Averheim, inte kom förvaltning eller politiker till del.

– Men situationen var känd redan när kommunstyrelsens arbetsutskott hade sammanträde för två veckor sedan, slår Averheim fast.

VTL ville vid kommunstyrelsens sammanträde i måndags lägga ett yrkande om att kommunen ska anställa två resurspersoner som ska ingå i Slottsskolans arbetsteam under en försöksperiod i ett år.

Averheim berättar att förslaget går ut på att stödpersonerna ska finnas i korridorer och utrymmen för att skapa en trygghet åt alla ungdomar på skolan. Dock är det viktigt att teamet arbetar tillsammans, eftersom det finns risk, enligt VTL, att teamet skulle kunna utsättas för hot och gängbildning om de går en och en.

Dessutom ska det stå klart att de två inte får nyttjas som vikarier i klassverksamheten. Gör en rekrytering omedelbart och finansiera det med en del av de dryga 28 miljoner kronor som kommunen fått i statsbidrag för integrationsverksamhet, understryker Averheim. Ett yrkande som partiet inte fick lägga.

Hans Averheim poängterar vikten av att oppositionen nu får vara med och fatta beslut och lägga fram förslag till åtgärder för att komma till rätta med problemen vid skolan.

– Man försöker mörka och lägga locket på, framhåller Averheim, och tar som exempel att det var VTL som tog upp ärendet vid kommunstyrelsens sammanträde.

Att i sex veckor sätta in två personer från boendet för ensamkommande barn, och sedan utvärdera är inte rätt väg, menar Averheim. Två personer under ett år behöver det inledningsvis vara, slår han fast.

– Man ändrar inte beteenden på sex veckor, säger Averheim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om