Vingåkersodlare prisas för sitt mathantverk

Det var varit tre år av hårt arbete sedan han lämnade journalistkarriären och satsade allt på landet. Nu får Anders Möller, på gården Larslund utanför Vingåker, två priser för sina hemlagade smaker.

Vingåker2016-10-09 12:07

– Det känns ju fantastiskt, det är jättetuff konkurrens på de där grejerna, säger Möller när Kuriren når honom på telefon på väg till en marknad i Odensbacken.

Som småbrukare har han sällan ledigt, men de två guldmedaljerna från en tävling i mathantverk arrangerad av Eldrimner, nationellt centrum för mathantverk, för Vingåkerföretagarens rabarberglögg respektive blåbärssås, gör i dag arbetet lätt.

– Rabarberglöggen har jag finslipat ett par år. Det är svårt att krydda rätt så det blir lagom julig stämning utan att döda rabarbersmaken.

– Blåbärssåsen har bara tre ingredienser: Svenska kravmärkta blåbär, sörmländsk honung och egenodlad chili. Blåbären blir väldigt framträdande och sen gäller det att hålla nere sötman för att behålla krispighet och syra. Chilin känns bara som en värme i munnen.

Priserna nu sätter fingret på vägvalet 53-åringen står inför. Antingen nöjer han sig med sitt kök som trång livsmedelsanläggning, eller så lånar han pengar och bygger en särskild produktionslokal.

Möller har höns, vaktlar, bin och flodkräftor och odlar rabarber, blåbär, chili, aronia och örter. Han har provat sig fram för att få gården, på bara 2,5 hektar, att gå runt och nu börjar den drömmen "närma sig" säger han.

– Jag gjorde rabarberchutney i början, som jag själv gillade men hur man använder chutney är liksom inte självklart. Det blev aldrig någon storsäljare och jag har lagt ned.

Inte heller blev det ekonomi i att sälja "traditionella saker" som blåbärssylt och äppelmos.

– Det är hopplöst för då konkurrerar du med hyllorna i matbutiken och folk tänker att det kan de göra själva. Nu är jag mer inriktad på helt nyskapande saker.

Anders Möller ångrar inte att han tog det där beslutet för tre år sedan att flytta från stan och satsa på mat.

– Det bästa med att flytta ut är friheten. Jag har massor av idéer och planer, dem får man utlopp för på landet, säger han.

– Det finns nästan inga gränser för vad man kan göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om