Vingåkersföretag tog rapsoljan från skräp till skyarna

När Bengt Isakson började odla raps på Julita gård i början av 90-talet hade rapsolja ett uselt rykte. I dag blir hans efterträdare Erica Larsson uppringt av landets mest renommerade kockar.

Förutom den naturella rapsoljan producerar Erica Larsson även smaksatta oljor.

Förutom den naturella rapsoljan producerar Erica Larsson även smaksatta oljor.

Foto: Johannes Ernstberger

Vingåker2020-09-10 18:27

Det är början på 90-talet. Jordbrukssektorn i Sverige är i rörelse. Jordbruksverket uppmanar de svenska bönderna att sluta odla spannmål och titta efter andra intäkter.

Jordbrukaren Bengt Isakson, nyligen hemkommen från en resa till Frankrike, har en idé. Varför inte producera en högkvalitativ olja av raps? Som olivolja, men svenskodlad. 

Raps var ingen ny gröda i det svenska jordbrukslandskapet, men oljan hade inget bra rykte. Fram tills då varmpressades rapsen, vilket bryter ned vitaminerna och de nyttiga fettsyrorna. Som varmpressad olja används den än i dag mest för att fritera.

undefined
På varje flaska står namnet på gården där rapsen har odlats.

Mycket har hänt sedan 90-talet och Bengt Isakson har själv inte kunnat uppleva allt då han gick bort 2003. Men hans företag Julita rapsolja finns kvar och hans idé blev minst sagt en succé. 

I dag tappas rapsoljan i Båsenberga och serveras bland annat på michelinprisade kocken Björn Frantzéns krogar.

Erica Larsson som tog över företaget efter Bengt Isakson hämtar mycket inspiration från sin föregångare.

– Han ville göra den bästa rapsoljan och det vill jag också, säger hon.

I över femton år har hon samarbetat med samma fyra bönder som odlar rapsen på samma jordar – för att hålla en jämn smak och kvalité. 

– De odlar rapsen och pressar den. Sedan hämtar jag oljan och tappar upp den i flaskor.

Alla fyra jordbruk finns inom tre mil från Julita gård som har gett företaget sitt namn. Mycket av arbetet görs för hand, det kräver möda och tid. Och begränsar hur stor produktionen kan bli. Men att få företaget att växa är ändå inte Erica Larssons huvudambition. På frågan hur många liter de producerar årligen svarar hon:

– Det har jag inte i huvudet, sådant tänker inte jag på. Mitt fokus ligger på att vi ska göra så bra olja som möjligt.

undefined
Rapsen odlas på samma jordar varje år – för att hålla en jämn smak och kvalité.

Framgångssagan beror på en rad olika faktorer enligt Erica Larsson. Idén låg rätt i tiden. Medelhavsdieten, och med det användningen av vegetabiliska oljor i stället för smör, slog igenom stort på 90-talet. 

– Olivoljan banade vägen för oss, säger hon.

Men mycket beror också på rapsoljan själv som, tvärtemot vad många tror, är väldigt nyttig sålänge den har kallpressats.

– Rapsolja innehåller mycket vitaminer och antioxidanter. Utifrån fettsyresammansättningen är den till och med bättre än olivolja, säger Erica Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!