Vingåkersborna är imponerade av nyrenoverade slottet

Intresset för nyrenoverade Säfstaholms slott är stort bland Vingåkersborna. "Jag är verkligen imponerad" säger Marianne Sandberg.

Marianne Sandberg, Marguerite Landin och Börje Sandberg var imponerade över de kreativa verkstäderna på våning tre. Här kan besökarna bland annat sy, klä ut sig, snickra och måla.

Marianne Sandberg, Marguerite Landin och Börje Sandberg var imponerade över de kreativa verkstäderna på våning tre. Här kan besökarna bland annat sy, klä ut sig, snickra och måla.

Foto: Carina Bergius

Vingåker2020-09-19 20:50

– Jag har två barnbarn och de älskar att klä ut sig. Hit ska jag gå med dem, säger Marguerite Landin, samtidigt som hon botaniserade bland utklädningskläderna tillsammans med Marianne Sandberg.

De var två av många besökare som kom till lördagsförmiddagens rundvandring på Säfstaholms slott.

Under fredagen invigdes det nyrenoverade slottet med pompa och ståt. Att intresset för innehållet bakom fasaden är stort går inte att ta miste på.

– Under fredagen hade vi fem rundvandringar. De var alla fullbokade. Det är likadant under helgen, berättar Ulrika di Martini Brakel, kultursamordnare.

Hon tycker att det känns fantastiskt att få visa upp slottet, eller kulturhuset som de gärna vill kalla det.

– Jag är mest nöjd med helheten, att det har blivit färdigt. Vi lyckades. Och vi är så nöjda och så stolta, säger hon.

Under lördagen visade hon runt bland annat i rummen som återskapats för att visa hur de såg ut på greve Trolle-Bondes tid. Här finns inga avspärrningar, inga rör ej-skyltar. Utan besökarna ska kunna känna och provsitta.

Hon berättade vidare om konsten på väggarna, möjligheten att läsa en tidning eller spela ett parti schack i lektyrrummet och om de kreativa verkstäderna på våning tre.

Marianne Sandberg var extra nyfiken på de sistnämnda.

– Jag är verkligen imponerad. Det är fantastiskt att ha tillgång till det här, säger hon.

– Det känns som att slottet är till för allmänheten. Här kan man göra en massa olika saker. Det var mycket spännande att se slottet i sådant skick som det är nu. Jag gillar hela atmosfären och att det är så tillgängligt, att man får sitta i möblerna, säger Isabella Lundgren.

Lena Larsson har saknat besöken på slottet under renoveringstiden.

– Jag är väldigt imponerad. Jag kan inte ta in allt nu utan jag kommer att få gå tillbaka hit flera gånger.

Hon hoppas att slottet ska bli ett populärt besöksmål. 

– Det här är verkligen värt ett besök. Helheten är fantastisk, färgsättningen och all konst. Det är otroligt fint, säger hon.

– Och vilka takmålningar. Otroligt, utbrister Gunnel Malm.

Elizabeth Gillerstrand hoppas och tror att slottet nu kommer att bli mer tillgängligt för fler människor.

– Det är helt fantastiskt. Allting. Det har varit få som har hittat hit och medelåldern har varit ganska hög. Nu tror jag att det kommer att locka även en yngre publik, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!