De nya föreskrifterna från Socialstyrelsen kom 2012 och skulle ha börjat gälla förra året. Förslaget innebar stora kostnader för kommunerna och nu är i stället ett nytt förslag ute på remiss. Anneli Bengtsson (S), som är ordförande i kommunstyrelsen, är positiv till ett nytt förslag.
– Från början var det ett chockbesked. Vi såg att vi måste sätta till 13 miljoner för att möta kraven på äldrevård och demens men nu har de ju backat på det, säger hon.
Det som kan komma att gälla från den 31 mars i år är att de boendes behov ska bedömas individuellt. När en person beviljas plats på äldreboende ska det också framgå i beslutet exakt vilken omvårdnad personen ska få. Biståndsbeslutet ska sedan följas för att se att de äldre får den vård de har rätt till.
Vingåkers kommun började se över sin bemanning redan när det första förslaget kom. De har följt riktlinjerna och ser till att de boende får en biståndsbedömning och den vård och hjälp som de behöver. Sedan bemannar de efter det.
– Det är så riktlinjerna är, de har ju inte satt något antal eller bemanningsmål. De har inte sagt att det ska vara så många vårdare per så många boende utan det är utifrån den individuella bedömningen, säger Anneli Bengtsson.
Hon menar att kraven på bemanning kommer att se olika ut beroende på vilka boende kommunen har. Än så länge är en ny tjänst tillsatt för att göra en biståndsbedömning av de boende. Beroende på hur bedömningarna ser ut och hur hårt belastade avdelningarna är kommer sedan beslut om bemanningen att tas.
– Vi gör individuella biståndsbedömningar och bemannar utifrån det. Vi har inte lagt några extra pengar på det här utan tittar på målen och bemannar utifrån behoven, säger Anneli Bengtsson.
De övriga kommunerna i Sörmland har inte heller lagt undan några pengar för det här. Åtminstone är det så Anneli Bengtsson har förstått det. Katrineholms kommun menar att det än så länge inte är skarpt läge och att man ska titta vidare på det när beslutet är taget. Undantaget bland kommunerna är Trosa som var i land redan när förslaget kom.
Även om inga pengar har lagts för det här än så ser Vingåkers kommun de nya riktlinjerna som en varningsflagg om att det kan komma att behövas.
– Nu sitter vi lugna i båten med is i magen. Vi får bemanna utifrån de behov som finns, det är det vi ska göra, säger hon.