Vingåkers unika väg till internet genom fiber

Snart har 97 procent av Vingåkers kommuninvånare tillgång till snabbt bredband via fiber. Det säger Vingåkers kommun som tillsammans med bredbandsaktören IP-only har jobbat med bygget av ett fibernät i kommunen sedan år 2014.

Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande, Jonas Axenskär, kommunansvarig på IP-only och Regina Westas Stedt, bredbandssamordnare för kommunen.

Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande, Jonas Axenskär, kommunansvarig på IP-only och Regina Westas Stedt, bredbandssamordnare för kommunen.

Foto: Anton Swärdhagen

Vingåker2022-04-20 19:29

Den första omgången i Vingåkers långa resa mot tillgång till fiber i hela kommunen börjar nå sitt slut. Enligt företaget IP-only, som tillsammans med kommunen har byggt fibernätet, har 97 procent av kommunens invånare nu tillgång till fiber. Nu återstår enbart omkring 30 fastigheter av de som först beställde under perioden 2016–2017.

– Vi börjar komma varvet runt och kommer att nå målet med snabbt internet som regeringen har satt till 2025. Vi har 3 300 hushåll driftsatta i Vingåker och det är i snitt 2,1 personer per hushåll, säger Jonas Axenskär, kommunansvarig på IP-only.

undefined
Arkivbild från ett av IP-onlys tidigare fibernätsprojekt.

Men vi tar det från början.

År 2014 tilldelades Sörmland en pott på sammanlagt 110 miljoner kronor till att bygga ett stamnät för fiber. I Vingåker insåg man dock tidigt att summan var alldeles för låg för att räcka till hela länet. Istället valde man att prata med privata aktörer.

– Vi sa att vi kan erbjuda ett bra samarbete om de även bygger i de mindre ekonomiska områdena. Vi förhandlade med ganska många och tecknade ett avtal med IP-only i november 2014, säger Regina Westas Stedt, bredbandssamordnare för Vingåkers kommun.

Efter upphandlingen delades kommunen in i fem fiberområden där varje område har en centralort. Därigenom såg de till att kunderna på landsbygden skulle få samma pris som de i centralorten.

– Då var vi först i landet med att bygga kommersiellt på landsbygden, säger Regina Westas Stedt.

Hon gissar också att de kommer att förbli den enda. Nu, åtta år senare, ser både behovet och täckningen av snabbt bredband annorlunda ut. Eftersom centralorterna förmodligen redan har ett stadsnät tror hon att det skulle vara svårt för en kommersiell aktör att bygga lönsamt på enbart landsbygden.

undefined
Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande, Jonas Axenskär, kommunansvarig på IP-only och Regina Westas Stedt, bredbandssamordnare för kommunen.

Den breda uppslutningen i kommunen beror, enligt Regina Westas Stedt, på att invånarna engagerade sig direkt.

– De gick runt och övertalade grannarna till att registrera sig. Sen har vi byggt i turordning: Läppe, Österåker, Marmorbyn och Baggetorp. I Högsjö nådde vi inte upp till tillräckligt många för att bygga, men vi fortsatte dialogen och IP-only bestämde sig sen för att bygga även där, säger hon.

Jonas Axenskär håller med om att det är denna grannsamverkan som har rott projektet i hamn.

– Det ideella arbetet ska inte underskattas, det är en stor anledning till varför vi har lyckats i Vingåker. De ska ha all kredd. Allt det gör att vi har kunnat bygga de sista områdena. Hade vi inte haft den samverkan kanske inte Högsjö någonsin hade fått fiber. Nu har vi sett hela kommunen som en helhet och kunnat få det lönsamt, säger han.

undefined
"Vi är först i landet med att bygga ett kommersiellt fibernät på landsbygden", säger Regina Westas Stedt, bredbandssamordnare för Vingåkers kommun.

Men resan har inte varit helt friktionsfri. Tidningen har tidigare skrivit om kritiken som har blossat upp efter återkommande förseningar.

– Att det har dragit ut på tiden har skapat en frustration. Tiden i avtalet har ju gått ut sedan länge men den berodde på om alla hade sagt ja direkt, säger Jonas Axenskär.

– Skriver man på ett avtal vill man få något för det också, så det var många som ringde och klagade. Det är en av lärdomarna vi har fått med oss, hur svårt det är att kommunicera, säger Anneli Bengtsson, kommunstyrelsens ordförande i Vingåker.

– Trots att jag ibland har varit en av kommunens mest utskällda personer skulle jag aldrig säga att det har varit ett otacksamt arbete. Jag har vänt det till att det vi gör är viktigt för många människor. Och man kan inte begära att alla ska vara insatta i hela processen, lägger Regina Westas Stedt till.

undefined
Fibernätsprojektet har i dagsläget 30 hushåll kvar att koppla på.

Tidigare: Innan nästa steg vill de passa på att summera den första omgånge:

– Det känns viktigt att hylla de här krafterna som har bidragit till att det varit möjligt. Det blir en avrundning på det som har pågått sedan 2014. Men vi ska också markera att det absolut inte är slut här, vi kommer att fortsätta utöka fibernätet. Det är ju inte så enkelt som att bygga ett varv och sen gå vidare. Det tillkommer hus, det startas företag och de som har sagt nej kanske ändrar sig, berättar Regina Westas Stedt.

Anneli Bengtsson är hoppfull inför framtiden.

– Bredband är en infrastruktur, det är som el och avlopp. Nu har vi fiber på plats i Vingåker, nu gäller det att fylla det med roliga saker. Det skapar en trygghet också, nu kan vi bättre hantera nedläggningen av 3g-nätet. Det förlänger för våra äldre som kan bo hemma längre med trygghetslarm kopplade till internet. Det är nu den intressanta resan börjar.

Internet via fiber

Fiber är en teknik som möjliggör en snabb internetuppkoppling. En fiberanslutning innebär att man får en signal via optiskt ljus. Genom det kan man komma upp i höga hastigheter och överföra stora mängder datatrafik.

Detta innebär att man kan spela krävande onlinespel eller strömma högupplöst film utan problem. Det ger dessutom samma hastighet för upp- och nedladdning. Enligt Telekområdgivarna talar mycket för att en fiberanslutning även ökar värdet på en fastighet.

Källa: Telekområdgivarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!