Kommunen prisades för sin öppenhet

Vingåkers kommun har tilldelats Offentlighetspriset 2022. Kommunen får priset för sitt tydliga uttalade mål om transparens och för att man i praktiken efterlever det. "Helt rätt val", säger chefredaktör Eva Burman.

Priset, som delades ut av Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert, togs emot av Marlene Mård, gruppledare för nämndservice, och Niclas Bredenberg, kommunikatör.

Priset, som delades ut av Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert, togs emot av Marlene Mård, gruppledare för nämndservice, och Niclas Bredenberg, kommunikatör.

Foto: Carina Bergius

Vingåker2022-11-28 12:55

Priset delades ut på måndagsmorgonen, i samband med kommunfullmäktiges sammanträde, på måndagsmorgonen. Bakom utmärkelsen står Tidningsutgivarna, som är en branschorganisation som företräder all Sveriges dagspress. 

Offentlighetsprincipen innebär att alla ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar, utan fördröjning.

Johan Taubert, vd på Tidningsutgivarna, berättade bland annat att Tidningsutgivarnas viktigaste uppgifter är att säkerställa att yttrandefriheten, tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen upprätthålls.

– Det händer ganska ofta att myndigheter och offentlig förvaltning brister här, ibland på grund av okunskap och ibland medvetet. Vi tycker att det är viktigt att inte bara stå på barrikaderna och peka ut dem som gör fel. Vi vill också uppmärksamma att det finns de som gör rätt. Och hör och häpna, det finns de som anstränger sig på att hela tiden blir bättre på offentlighetsprincipen.

Medlemmarna har fått nominera, men Tidningsutgivarna korar vinnaren. 

– Det är med stor glädje jag har äran att överlämna Offentlighetspriset till Vingåker kommun, säger Johan Taubert.

I motiveringen står bland annat att läsa: Sörmlands medias tidningar har, när de granskat öppenheten i regionens nio kommuner, funnit att den minsta av dem Vingåker stuckit ut med sitt aktiva arbete för att öka kunskapen kring offentlighetsprincipen och meddelandefriheten, för att öka transparensen i sin verksamhet. Under coronapandemin var också Vingåkers kommun den enda i länet som var helt öppna med smittspridningen, medan andra kommuner samarbetade för att dölja fakta och därmed försvåra allmänhetens insyn och journalistisk granskning

Johan Taubert överlämnade blommor och plakett till Marlene Mård, gruppledare för nämndservice och Niclas Bredenberg, kommunikatör.

Kommunikationschefen Maria Pestrea var både glad och stolt.

– Det här är något som vi gör varje dag och tar för givet, men det handlar inte bara om arbetssätt, utan även om inställning. Vi har en ledning och styrning som visar och uttrycker att transparens och öppenhet är viktigt, berömde hon.

– Från både ledningshåll och nämndservice arbetar man aktivt för att öka kunskapen i offentlighets- och sekretesslagstiftning och meddelarfriheten hos våra anställda, sa hon vidare.

undefined
Maria Pestrea, kommunikationschef, Marlene Mård, gruppledare för nämndservice samt kommunikatörerna Niclas Bredenberg och Emma Carstinge är glada och stolta över priset.

Katrineholms-Kurirens chefredaktör Eva Burman är mycket nöjd med Tidningsutgivarnas beslut.

– Helt rätt val. Vingåker har i flera år stått ut i Sörmland, som ett gott exempel. Det finns en helt annan inställning där, en medveten hållning till journalistikens roll, som är värd att uppmärksammas, säger hon och fortsätter:

– Ja, det är jobbigt som kommun och politiker att bli granskad. Men det är viktigt, för demokratin. Under pandemin och i våra offentlighetsgranskningar har Vingåker stuckit ut. 

Hon konstaterar att i Vingåker är de anställda pålästa om offentlighetsprincipen.

– Kommunen har ett tydligt mål att vara transparent. Kommunledningen har också använt våra granskningar för att bli bättre. Och de är i särklass redan bäst. Så stort grattis till Vingåkersborna. Och en eloge till kommundirektören och hans kollegor. Jag önskar att fler kunde ta efter, säger Eva Burman.

– Det här är ett fundament i offentlig sektors värderingar och jag är jätteglad för detta, säger Ralf Hedin, kommunchef.

Offentlighetspriset

Det årliga Offentlighetspriset är en utmärkelse och ett hedersomnämnande som går till en kommun, myndighet eller annan del av den offentliga förvaltningen, eller en enskild person som verkar där, som i praktisk handling uppfattas göra sitt bästa för att säkerställa medborgarnas och mediernas insyn för att offentlighetsprincipen ska fungera.

Priset delades ut första gången i fjol och gick då till Lyckelse tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!