Inför påskhelgen gick Vingåkers kommun ut med ett brev till de sommargäster som hade hemtjänstinsatser under förra sommaren, och förklarade att man i år, på grund av pandemin, har svårt att genomföra insatser eftersom man behöver prioritera de egna medborgarna.
– Vi hoppades att det skulle räcka och att de som har behov av hemtjänst i sitt sommarboende skulle stanna hemma, men vi fick in ansökningar i alla fall, säger Robert Skoglund (S), ordförande i socialnämnden.
Det fick honom att fatta ett delegationsbeslut om att inte verkställa stöd och hjälp till personer från andra kommuner.
När personer vistas tillfälligt i Vingåker har kommunen en skyldighet enligt socialtjänstlagen att utföra biståndsinsatser som deras hemkommun beslutat om. En sommargäst som har hemtjänst i hemkommunen kan alltså begära, och har då enligt lag rätt att få insatser.
Samtidigt ska alla verksamheter i Sverige nu följa myndigheters rekommendationer och vidta lämpliga åtgärder för att dämpa smittspridningen av det nya coronaviruset.
– Vi tycker det är glädjande att våra sommarboende vill komma till oss, men om man har insatser i sitt normala boende behöver man inte komma till oss nu när det är som värst, menar han.
Det är många andra kommuner som fattat liknande beslut som Vingåker.
– Alla hänvisar till de rekommendationer som finns om att man inte ska åka runt om man tillhör den här gruppen, och det gör man ju per definition om man har behov av insatser, säger Dag Wallströmer, socialchef i Vingåkers kommun.
Både han och Robert Skoglund tycker det är olyckligt att det inte gått att göra ett undantag i lagstiftningen i den situation som nu råder.
– Man kunde få till en lag som upphävde skolplikten på en vecka. Då borde det inte vara omöjligt att få till en sådan här ändring heller, säger Wallströmer.
Han tycker det är anmärkningsvärt att kommunerna inte får möjlighet att prioritera i sina verksamheter.
– Sjukvården har ju möjlighet att göra det, men inte vi i socialtjänsten. Det är klart att det vore bra att få lagstöd för att kunna göra det, säger han.
Vad gör ni nu om ni får en förfrågan om hemtjänstinsatser från en sommargäst i kommunen?
– Då säger vi väl nej, eftersom det är vad vi har bestämt. Sedan får väl den enskilde eller hemkommunen överklaga.