Den statliga myndigheten Tillväxtverket arbetar med att stärka Sveriges landsbygd. Som en del av sin julkalender på sociala medier delar de med sig av tips från livskraftiga landsbygder. Under söndagen den 12 december presenterades Vingåkers kommun som en förebild. Regina Westas Stedt, samhällsstrateg och bredbandssamordnare på Vingåkers kommun är nöjd med att kommunen lyfts fram som ett positivt exempel.
– Man blir riktigt glad av att se det, det är alltid roligt att lyftas upp av någon annan, säger hon.
Som samhällsstrateg arbetar hon med en utvecklingsstrategi för Vingåker som framtagits av kommunen. Där ingår det att ständigt fråga sig om saker kan skötas mer effektivt:
– Hur kan vi bygga upp ett smart samarbete tillsammans med våra bygder och ta vara på de resurser vi har? Den strategiska landbygdsutvecklingen består av fyra delar: centralorten, byarna, landsbygden mellan byarna och kommunens verksamhet. Vi försöker jobba smartare och hitta synergier mellan verksamheterna. Det handlar om att tillsammans ta oss an utmaningar och inte gömma oss bakom att vi är en liten kommun och har små skatteintäkter. Vi kan göra ganska mycket om vi gör det tillsammans och för att stötta det arbetet behöver man någon som håller ihop arbetet och har ett helikopterperspektiv, säger hon om sin roll.
Strategin går ut på att de olika områdena i Vingåker får mer att säga till om i olika beslutsprocesser.
– Alla våra byar har tagit fram lokala planer, de tittar på vad som är viktigt varje år och äger sin fråga. Det är fortfarande politikerna som fattar besluten men man kan ta mer informerade beslut som baseras på vad folk faktiskt tycker och inte vad politiken tror att folk tycker. Vi har arbete kvar att göra, men i det stora hela känner man en större delaktighet i kommunen nu även om man bor på landsbygden.
Regina Westas Stedt återkommer till att jobbet handlar mycket om att lyssna på vad det finns för behov. En väldigt stor del av jobbet menar hon handlar om relationsbyggande.
– Många tittar på det bra vi gör idag men glömmer bort att det har varit en lång resa. De första åren var det osynliga arbetet, vi slet hårt men det syntes inte. Det handlar mest om att dricka kaffe – väldigt mycket kaffe, säger hon.
Hon berättar om frustrationen hon mötte i början när hon började åka runt och prata med folk som inte kände sig lyssnade på av politiker och tjänstemän.
– Man pratade om vad kommunen inte hade gjort och man var inte nöjd med kontakten med kommunen. Man tyckte också att det alltid satsades mer någon annanstans så det vände ju inte på en träff, men man måste våga lyssna på de här frustrationerna och fråga sig hur vi kan förändra oss och vara delaktiga, säger hon och lägger till:
– Det behövs också någon som är lite jobbig och tjatar, som vågar prova nya vägar. Där finns det bra förutsättningar i Vingåker: vi har modiga politiker som tar banbrytande beslut. Vi blev årets kommun 2018 och det har hänt jättemycket mer mycket sedan dess. Alla byar är olika och har helt olika förutsättningar för att bedriva sitt arbete. Rättvisa är inte alltid att ge alla samma sak och det räcker inte att man på en plats jobbar bra, man ingår i ett sammanhang med andra byar. Det är väldigt roligt att se framgångarna och att det fungerar.