Samtliga brukare inom särskilt boende som valt att tacka ja till vaccin, har nu fått sin andra dos. Även personal har fått sin första eller andra vaccinspruta, vilket gör att kommunen nu lättar på restriktionerna.
– Varför vi släpper på besöksreglerna just när läget börjar bli mer allvarligt i landet, är för att vi ser att det inte finns någon risk att bli smittad längre på det sätt som det tidigare gjort. Vi har naturligtvis läget med oss i bakgrunden, men de som velat bli vaccinerade har fått bli det, säger Robert Skoglund (S), socialnämndens ordförande.
Fortfarande kommer besöken att ske på brukarnas rum. Råden om att bära munskydd kvarstår. De särskilda rummen för besök blir färre, men möjligheten finns kvar.
– Vi har sett att det har varit besvärligt för vissa anhöriga som gärna hade velat umgås mer med sina nära och kära i livets slutskede. Då tycker vi att vi nu kan lätta på restriktionerna med tanke på att alla är vaccinerade, och smittan är närmast obefintlig.
För att besöka anhöriga kommer man inte längre behöva boka tid. I stället kan man ringa till avdelningen och fråga om det fungerar att komma på besök.
– Det ska inte längre vara någon tröskel, och det gäller tillsvidare. Vi tar lite små steg.
På de särskilda boendena finns brukare som valt att tacka nej till vaccinet. Robert Skoglund menar också att det finns en risk för personal som inte har hand om brukare och som inte har fått vaccinet.
– En del har tackat nej för att man helt enkelt inte vill, och några som är i livets slutskede har vi inte vaccinerat. Det rör sig om ett par stycken. Man kan aldrig vara 100-procentigt säker, det finns en liten fara. Vi tror ändå att det är viktigt för de boende själva och för anhöriga att få umgås den tid man har kvar i livet. Det väger ganska tungt att få träffa nära och kära.
Robert Skoglund säger också att han är glad för att kommunen inte började släppa på Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller serveringstider på restauranger.
– Jag är glad att vi i Vingåker inte hängde på Katrineholm och Eskilstuna som började rucka på rekommendationerna när det kommer till öppettider, det var att vara i gränslandet. Jag tror att det är viktigt att vi som kommun inte börjar tolka det som kommer från myndigheter. Jag förstår att restaurangbranschen har svårt, men man kan inte ur ett ekonomiskt perspektiv tumma på rekommendationer för att rädda vissa saker.