Vingåker är inte först i Sörmland att göra detta. Även Katrineholm och Oxelösund köper in så kallad trygghetsjour från Stockholms stad, berättar Dag Wallströmer, socialchef i Vingåker.
– De har en lösning där de säljer arbetsledning och beredskap. Det är ett kostnadseffektivt sätt att lösa bekymret.
"Bekymret" har sin grund i en rapport från Arbetsmiljöverket där de har ålagt Vingåkers kommun att åtgärda chefsjouren inom socialens avdelningar för äldreomsorg och funktionshinderomsorg.
– Det är i stället för att ha chefer ständigt i tjänst. En vanlig beredskapsersättning blir avsevärt dyrare och dessutom belastar det vår ordinarie personal som ska ha veckovila och sådant, så det här är mer förmånligt, säger Dag Wallströmer.
Han menar att det i normala fall inte händer så ofta att en chef behöver kontaktas i jourläge, bara några gånger per år. Samtidigt har det senaste året inneburit ovanligt många chefsbeslut på jourtid, berättar Wallströmer.
En nackdel med att köpa in tjänsten utifrån är brister i lokalkännedom, medger socialchefen. Men det mesta klaras av genom att rutiner finns upprättade på förhand med telefonlistor och kontaktuppgifter som trygghetsjouren kan använda.
Dag Wallströmer hyser goda förhoppningar om att lösningen blir bra.
– Erfarenhet från andra kommuner säger att det fungerar tillräckligt bra.
Betalar kommunen per utryckning eller är det ett abonnemang?
– Man betalar en årsavgift.
Hur hög är den?
– I storleksordningen 300 000 kronor per år.