På Vingåkerspolisens nya Facebooksida går diskussionen het och det ryktas om en uppsjö villainbrott den senaste tiden. Så är inte fallet om man ska se till antalet polisanmälda brott. I helgen anmäldes ett villainbrott och under tisdagen ryckte polisen ut på vad som visade sig vara ett brandlarm från en villa.
Sommarens inbrott har varit snarlika varandra och åtta av dem har skett i Vannalaområdet. Framför allt stjäls kontanter och guldsmycken. Stöldgods som är lätt att stoppa på sig och lika lätt att avyttra.
- Flera av inbrotten har skett mellan fredag och lördag vilket tyder på att någon rekar först och ser att de kan jobba ostört. Vem som ligger bakom är svårt att säga. Det kan vara allt från unga med missbruksproblematik till organiserade ligor. Vi har omgärdat hela Vannala och lagt ner oerhört mycket tid dygnet runt i Vingåker. En period var all tillgänglig personal där, trafikenheten, hundförare, civila poliser och målade bilar, säger Peter Henriksson som är chef för kommunpoliserna och insatsgruppen.
Att allmänheten inte alltid upplever polisnärvaron är avsiktligt. Han som är ute och rastar hunden kan vara en hundförare, hon som cyklar runt i bostadsområdet en civilpolis.
Varför just Vannala har drabbats finns det flera teorier om, en är att den eller de som ligger bakom inbrotten kan bo i närheten.
- Sen är det ett lummigt och grönt område där det rör sig mycket folk. Att folk cyklar och promenerar i Vannala är ett naturligt inslag och det gör att man kan spana utan att bli upptäckt, säger Vingåkers kommunpolis Pernilla Andersson.
Peter Henriksson tycker att det är märkligt att de som är bosatta i Vannala inte har sett något, då inbrotten skett på helgerna då många är hemma. Han uppmanar allmänheten att grannsamverka med varandra.
- Var nyfiken! Kolla främmande bilar och ring polisen. Säg till grannen att "Vi åker bort i helgen, kan ni titta till huset?". Vi bedömer inte att det rör sig om farliga personer, så man kan ju alltid fråga vem det är om det rör sig obekanta i kvarteret.
Många kanske drar sig för att kontakta polisen i vad man tycker är i onödan, men hellre ett samtal för mycket än ett för lite, tycker Andersson och Henriksson.
- Många sitter på små tips men ringer inte oss trots att det kan vara just den pusselbiten vi saknar. Vi behöver allmänhetens hjälp för att lösa det här, säger Henriksson.