Det var redan i mars 2022 som SD:s gruppledare Lars-Göran Karlsson lämnade in partiets motion, med önskan om att Vingåker ska bli en vargfri kommun. I motionen skriver han bland annat att "Sverige har områden med uppseendeväckande hög koncentration av varg".
Karlsson anför att en ökad vargpopulation får konsekvenser: "...inte bara på beståndet av landets hjortdjur, älg, dovhjort kronhjort, rådjur och ren. Vargen tar även hare, grävling, bäver och vildsvin. Många av våra bönder blir drabbade av att vargen tar tamdjur".
De yrkanden som föreslogs i SD-motionen var att "Vingåkers kommun deklarerar att vi inte vill ha en fri levande vargstam inom kommunens gränser" och att "kommunfullmäktige tar kontakt med Naturvårdsverket om att Vingåkers kommun ska vara vargfri".
Vargmotionen var uppe i kommunfullmäktige 2022, men ärendet återremitterades av dåvarande ordförande Anneli Bengtsson (S). Detta för att se om det verkligen var en fråga som kommunfullmäktige kan besluta om.
Nu har motionen dykt upp på nytt och när kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträdde avslogs den, med hänvisning till att det inte är en kommunal angelägenhet. Men när det blev dags för kommunstyrelsens möte förra måndagen blev det en annan utgång.
Då yrkade KD, C och M bifall på SD:s önskan om att bli en vargfri kommun, samtidigt som oppositionen yrkade bifall till tjänstemännens förslag om avslag. Nu går motionen vidare till kommunfullmäktige för ett slutgiltigt avgörande.
Kommunstyrelsens ordförande Charlotte Prennfors (M) svängde i frågan under sittande möte.
– Jag hade sagt till Lasse (red anm. Lars-Göran Karlsson) att jag gillade signalvärdet i motionen, men eftersom vi inte har juridiken med oss och kan bestämma kring vargar så blev det ett nej från mig under arbetsutskottet. Under kommunstyrelsens möte kunde jag ändå inte låta bli att bifalla, för det här är en jättefråga för mig, säger hon.
Att det i realiteten skulle gå att förbjuda vargar i Vingåker är inte avsikten, förklarar hon.
– Nej, det är ju Naturvårdsverkets fråga och länsstyrelsen som bestämmer om eventuell avskjutning. Det här är ju bara en signalvärdesfråga. Vi skriver ju inte att vi ska skjuta om det passerar en varg, utan att vi inte vill ha en vargetablering i Vingåkers kommun, säger Charlotte Prennfors.
Hon säger att beslutet att bifalla motionen är en viktig politisk viljeyttring från hennes parti och dess samarbetspartier.
– Våra väljare ska veta var de har oss. Vargfrågan är en landsbygdsfråga, inte en storstadsfråga. Vi som lever, bor och verkar här kan inte vara storstadsbornas nöjespark, poängterar hon.
Har det påverkat din hållning i vargfrågan att du själv är jägare och ordförande i Vingåkers jaktskytteklubb?
– Nej, det är möjligheten att kunna skydda tamboskap och jakthundar som avgör för mig. Jag tycker vargfrågan skötts dåligt genom åren, man sätter orimliga regler för djurägare som får angrepp. Skulle en räv ge sig på ett nyfött lamm skulle man våga använda nödvärnsparagrafen i jaktlagen, men inte om det vore en varg.
Om Vingåkers kommunfullmäktige klubbar igenom förslaget, blir man inte först i Sverige med att utropa sig till en vargfri kommun.
Redan i april 2021 klubbade kommunfullmäktige i Askersunds kommun i Närke igenom om att man skulle bli en vargfri kommun.