I Vingåker, som i många andra kommuner, sänds alla möten med kommunfullmäktige över internet från kommunens egen sajt. Där får alla som inte medverkar på plats chans att följa med mötet live. Det går också att se det i efterhand, då sändningen även läggs ut i sin helhet efter mötet. I alla fall är det så det är menat att fungera, säger Robert Skoglund (S), oppositionsråd i Vingåker.
Han riktar nu skarp kritik mot att det har tagit tre veckor att få ut en video från kommunfullmäktige på kommunens hemsida. Dessutom, säger han, har man klippt i sändningen för att ta bort vissa kommentarer.
– Det har aldrig gjorts tidigare. Jag tycker att det är bekymmersamt att man redigerar vad en samling har sagt under ett möte. För vem ska bestämma när man gör det? Säger man något som berörs av en straffrättslig lag är det en annan myndighet som ska titta på det. Här tar vi på oss den rollen att redigera vad som sägs i det offentliga rummet, säger han.
Enligt Skoglund är det en hänvisning till privata uppgifter som har klippts bort.
– Vissa saker uppfattas som personligt, och det blir ju mer eller mindre personligt när alla känner varandra. Det var en person som refererade till någon annan. Jag tyckte inte att det var något konstigt, det sades mer allmänt och inte personligt, säger han och fortsätter:
– Det är ordföranden som ska gå in och avbryta när man passerar en gräns, att det här är olämpligt eller vi pratar inte om det. Jag tänker att det redan har sagts, och det har ju gått ut i livesändningen. Vi behöver reda ut det här så att det blir bra.
Staffan Källström är kommunjurist och kanslichef i Vingåker. Det är han som har tagit beslutet om att klippa bort delar av sändningen.
– I det här fallet hänvisade jag till GDPR. Ett krav där är hur snabbt man agerar efter en eventuell incident och i detta fall valde vi att agera snabbt. I grunden får man säga vad man vill, och det som sägs på fullmäktige regleras i kommunallagen, sedan får ordföranden säga ifrån. Men det vi lägger ut på kommunens hemsida faller under ett antal andra lagstiftningar.
I grunden tycker han att det handlar om att någon på kommunen helt enkelt behövde reagera.
– Jag har informerat kommunstyrelsens ordförande och oppositionsrådet. Vi har lagt ut sändningen i redigerat skick och ser inte att det har varit ett stort problem, säger han.
Han upplever inte heller att det skulle kunna bli ett problem i framtiden.
– Nej, det här är väldigt ovanligt, jag har inte varit med om det tidigare. Så det är inte en fråga jag räknar med att vi kommer att ta upp igen. Och tack vare detta, om man får säga så, har det börjat föras en konversation om hur man ska agera.
Nu har oppositionen i Vingåker skickat in en motion om att gemensamt ta fram riktlinjer för hur man ska hantera sändningen framöver. Staffan Källström har inte några större åsikter om det.
– Det beror på hur riktlinjerna skulle se ut, men det är bra att veta hur vi ska agera.
I efterhand har det visat sig att kommunen har ett eget sändningstillstånd och en ansvarig utgivare för materialet på sajten. Den personen är kommunfullmäktiges tidigare ordförande Caroline Helmersson Olsson.
Skulle du hantera det här annorlunda om det hände igen?
– Hade jag vetat att vi hade en ansvarig utgivare hade jag kanske agerat annorlunda, men den informationen var ny för mig.