Det är, såvitt Vingåkers måltidschef Susanne Jaktlund vet, ett slags rekord. Det sattes vid ett av de tillfällen då det uppstår ”mattävlingar” mellan elever i kommunens skolor.
Förvisso kan 42 pannkakor sägas vara en komplimang till kocken. Men det är lika lite okej att glufsa i sig så mycket, som att äta lunch tre gånger samma dag.
Det har en del elever försökt göra då de under coronapandemin fått extra håltimmar på grund av sjukfrånvarande lärare. Också då har måltidspersonalen sagt nej. Men generellt begränsas inte mängden mat, försäkrar Jaktlund.
Det är Ulrika Grave, SD-ledamot i barn- och utbildningsnämnden, som undrar. Hon har fått uppfattningen att vuxna kontrollerar och begränsar elevernas portioner. Det är en uppgift som Jaktlund avspisar.
Måltidschefen har fått fler frågor av Grave att besvara i nämnden. SD-ledamoten undrar också vem som planerar matsedeln på Slottsskolan 7–9, och om elevernas åsikter beaktas när matsedeln planeras.
När det gäller det senare, efterlyser Jaktlund likvärdighet mellan skolorna. Mat och måltider vill gärna möta eleverna i skolmatfrågor i högre utsträckning än vad som sker.
Maten ska inte bara mätta. Den ska uppmana till nyfikenhet för nya rätter och en mer hållbar konsumtion. Det är ett uppdrag måltidsverksamheten har, påpekar Jaktlund:
”Därför serverar vi ofta lite utmanande maträtter, samtidigt som vi varje dag erbjuder tryggare maträtter som de flesta elever är vana att äta”.