När fler arbetar hemifrån för att minska smittspridningen, ser kvinnojourer och polisen att psykisk ohälsa och våld bland kvinnor ökar i landet. I Vingåkers kommun har man inte sett att våldet i hemmen ökat, däremot den psykiska ohälsan bland unga.
Miranda, tjej- och kvinnojouren som har sitt spridningsområde i både Vingåker och Katrineholm, har också märkt en ökning av personer som kontaktar dem i deras chattfunktion. I början av pandemin bestämde sig tjej- och kvinnojouren för att öka chattiderna som riktar sig mot unga tjejer, något som lett till att allt fler sökt sig till dem.
– I september såg vi en ökning av våldet mot kvinnor, men det som ökar nu är personer som kontaktar oss i chatten. Många som söker sig dit är ensamma eller oroliga. Mycket går att koppla till isoleringen under pandemin, där färre träffar sina vänner eller bekanta, säger Emma Karlsson, samordnare och volontäransvarig på Miranda, och fortsätter:
– Pandemin har påverkat barn och unga, främst har den psykiska ohälsan ökat.
Emma Karlsson menar att det är viktigt att våga kontakta olika stödorganisationer när allt fler pluggar på distans och upplever ensamhet.
– Man ska inte vara rädd för att söka stöd. Ingen är ensam, många delar erfarenheterna. Vi i omgivningen måste steppa upp under isoleringen. Söka sig till nya forum och umgås mer på till exempel sociala medier eller liknande kanaler kan också hjälpa till när man inte kan träffas fysiskt, fortsätter Emma Karlsson.
Samtidigt som psykisk ohälsa är ett problem visar Brå, Brottsförebyggande rådet, att våldet mot kvinnor blivit värre under coronapandemin. På kvinno- och tjejjouren Miranda har antalet som sökt sig till dem dock legat på en lägre nivå nu än under hösten. Samtidigt menar Emma Karlsson att problemet med våld i nära relation fortfarande är viktigt:
– Som utsatt kan man känna maktlöshet. Det kan vara svårt att ta kontakt i och med rädsla, skam eller skuld som personer som utsatts för våld känner. Det finns också en rädsla för att våldet kan bli värre, att förövaren får reda på att man kontaktat någon.
– Är man utsatt kan man kontakta oss eller andra stödlinjer. Det är viktigt att hitta någon att prata med för att hitta vägledning. Som enskild är man utsatt, man kan skriva dagbok och om möjligheten finns dokumentera skadorna efter våldet.
Omgivningen insats är viktig, anser Emma Karlsson på tjej- och kvinnojouren.
– Det finns mer som omgivningen kan göra än den som är utsatt. Många kommer till oss och önskar att omgivningen hade gjort något. Till exempel att vänner, grannar eller kollegor på arbetsplatsen agerat.
Hon uppger att många i omgivningen är rädda för att ha rätt eller fel när de frågar någon de misstänker har varit utsatta för våld i en nära relation.
– Men man måste lita på sin magkänsla, den kan vara sann. Det beror på hur nära relation man har till personen man misstänker är eller har varit utsatt. Som omgivning måste man våga fråga. Som granne kanske man sett eller hört konflikter till följd av isolering.
Under pandemin menar Emma Karlsson att det är särskilt viktigt att vara uppmärksam, i och med att isoleringen är större bland människor.
– Vi får inte glömma bort varandra. Vi måste bry oss om vår omgivning så att vi kan hittar de våldsutsatta, fortsätter Emma Karlsson.