Veckans bränder i Vingåker kan vara anlagda

Vad ska man göra för att öka tryggheten i Vingåker? Den frågan ställdes till kommunens säkerhetsstrateg Hanna Mehaj. Efter veckans bränder vädjar hon till allmänheten att vara försiktiga, och rapportera minsta iakttagelse.

"Har man information eller har sett något i allmänhet ska man kontakta polis eftersom det är polisen som utreder", säger Hanna Mehaj, säkerhetsstrateg på Vingåkers kommun.

"Har man information eller har sett något i allmänhet ska man kontakta polis eftersom det är polisen som utreder", säger Hanna Mehaj, säkerhetsstrateg på Vingåkers kommun.

Foto: Philip Dahl, Vingåkers kommun

Vingåker2022-05-18 17:02

I skrivande stund har kommunens säkerhetsstrateg Hanna Mehaj inte tagit emot några oroliga samtal eller iakttagelser från allmänheten, men hon har varit i kontakt med räddningstjänsten, som analyserar bränderna. Utöver räddningstjänstens analys undersöker polisen om bränderna kan vara anlagda.

– Exempelvis som den stora rishögen som brann för någon vecka sedan, så är det räddningstjänsten som gör mer fördjupade analyser.

Efter veckans bränder hoppas Mehaj att lokalbefolkningen ska vara uppmärksamma. Det varma vädret har gjort att det finns stor risk för bränder. En självklarhet är att ha ögon och öron öppna.

– Har man information eller har sett något i allmänhet ska man kontakta polis eftersom det är polisen som utreder.

Enligt Hanna Mehaj är Vingåkers kommuns lokaler brandsäkra, och brandlarm finns det gott om, så där känner hon ingen större oro.

– Men som individ ska man alltid ha brandvarnare i det egna huset, både på över- och undervåning. Det finns bra information på räddningstjänstens och MSB:s hemsida, som är allmänbildande i förebyggande arbete.

undefined
Marcus Asplund, Västra Sörmlands räddningstjänst.

Marcus Asplund utreder de många bränderna för Västra Sörmlands räddningstjänsts räkning. Han konstaterar att det är svårt att slå fast vad brandorsakerna är i många fall.

– På rishögar som har brunnit ner till exempel, det går inte att göra någon undersökning. För att tända eld räcker det att sätta en tändsticka och den lär brinna upp. Det är lättare i villor och lägenheter där vi släcker, då finns det alltid mycket kvar. Men när det inte finns något kvar krävs otroliga resurser, som kanske ändå inte ger något resultat, säger han.

Visst kan man dra slutsatser och tro olika saker, fortsätter Marcus Asplund. Men för att se klara samband krävs flera bränder, för att det ens ska finnas något att dra samband mellan.

– Men utifrån de bränderna måste man vara väldigt saklig och kunnig för att säga "den här är anlagd, den här är inte anlagd". Till slut kanske man hittar något samband. Men om en av de bränder som jag tror är anlagd, inte är anlagd, faller sambanden.

Det kan, säger han, trots allt vara så att det börjar brinna av en slump.

– Tänk om någon åkt förbi och slängt en fimp i rishögen. Är det torrt börjar det brinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!