Trots strålande sol syns det en tydlig vattenpöl på gårdsplanet hos Johan Hamilton på Kjesäter. Vattnet kommer inte från ovan, utan nerifrån. Någonstans här finns läckan, förklarar han.
Vattenläckan uppstod för flera månader sedan, men Sörmland vatten har vägrat att laga den.
– Det är kommunens vatten och skattebetalarnas pengar som rinner ut här, säger Johan Hamilton som äger Kjesäters slott.
Men Sörmland vatten anser inte att det är deras ansvar, enligt vad de boende på Kjesäter har fått höra. I ett mejl från bolaget framgår det att vd:n Björnar Berg förbjöd sina anställda att laga läckan. Det ska de boende göra, tyckte han. Vägrar de, hotar Björnar Berg med att stänga av vattnet för hela området, där över 80 personer bor eller arbetar.
De boende, däribland Johan Hamilton och Annelie Allard, förstår inte varför. I över 50 år har Sörmland vatten ansvarat för vattenledningarna ända fram till deras hus. Alla hus på Kjesäter har egna vattenmätare där det kommunägda bolaget mäter åtgången och tar betalt – från varje enskilt hus. Läckan finns på en ledning utanför dessa vattenmätare.
– Jag blir frustrerad. Det är så tramsigt och meningslöst. Vi har alla viktigare saker att göra än att bråka om det här, säger Johan Hamilton och fortsätter:
– Det är illa skött av kommunen, ett slöseri med kommunala medel.
Annelie Allard håller med:
– Vi är alla kunder hos Sörmland vatten och borde få ett bättre bemötande.
Frågan kokar ned till huruvida Kjesäter ingår i kommunens verksamhetsområde för vatten och avlopp. Kommunen säger att orten inte gör det. De boende hävdar att den alltid har ingått.
En kommunal utredning om vem som ansvarar för vattennätet på Kjesäter har kommit fram till att det inte är kommunen. Men Kjesätersborna är mycket kritiska till utredningen.
– Utredaren har inte ens bemödat sig att prata med oss. Det här bygger på lösa och felaktiga grunder, säger Johan Hamilton.
De boende har gjort egna efterforskningar och hittat handlingar som kommunens utredare har missat. Flera av dokumenten hänvisar till att vattenledningen ska betraktas som kommunens.
Under måndagen presenterade de boende sitt material för kommunen och Sörmland vatten. Då pudlade bolaget och bestämde att man visst skulle laga läckan. Kommunen beslöt att utredningen, som tog ett år att genomföra förra gången, ska göras om.
Roten till tvisten ligger över 60 år tillbaka. I början av 1960-talet ägde dåvarande Västra Vingåkers kommun Kjesäters slott, men ville bli av med det.
– Min uppfattning är att kommunen gjorde allt i sin makt för att få igång verksamhet i slottet.
Svenska Scoutförbundet erbjöd sig att ta över slottet och kommunen sålde det för en symbolisk summa på en krona. I samma veva anslöts slottet till det kommunala vattennätet. Kommunen bekostade projektering och installation av vatten och avlopp. Att fastigheten officiellt skulle ingå i kommunens verksamhetsområde dokumenterades dock aldrig.
Trots dess har kommunbolaget skött underhållet av ledningarna under alla år. Varför det ska ändras nu, förstår inte Johan Hamilton. I samtal med kommunens politiker har han fått höra att det är en ekonomisk fråga.
– Men vi är inte ansvariga för att kommunen har dålig ekonomi. Vi har alla gjort rätt för oss, säger han.