Ledningar för dricksvatten och spillvatten håller sedan i våras på att grävas ned i fritidsområdet. Nästa år ska det vara klart. Då ska fastighetsägarna kunna ansluta sig till det kommunala VA-nätet med hjälp av de framdragna ledningarna.
Men det gäller inte alla. Personer som bor utmed grusvägen som leder till sommarstugeområdet, liksom boende i byn, får nämligen inga anslutningspunkter vid sina tomtgränser.
– Trots att ledningarna går precis utanför deras tomter så sätter inte Sörmland vatten ut några anslutningar. Det är helt ofattbart. Jag har försökt förstå hur kommunen resonerar, men jag har inte lyckats. Om fler hade varit med skulle kostnaden blivit lägre för alla, säger en person med anknytning till området.
Anledningen till att inte alla fastigheter blir anslutna beror på att dessa ligger utanför det så kallade verksamhetsområdet.
Kommunstyrelsens ordförande, Anneli Bengtsson (S), säger att beslutet om verksamhetsområdets utformning togs för många år sedan.
– Jag kan inte på rak arm säga varför man har gjort så här, men det är väl en beräkningsmodell som man har använt för att det ska bli så bra som möjligt för alla. Någonstans måste ju verksamhetsområdet sluta och så är det alltid, säger Anneli Bengtsson.
Om dessa fastighetsägare vill ansluta sig får de sköta allt arbete på egen hand.
Det är inte den enda kritiken som riktas mot projektet. Ju större ens tomt är, desto mer får man betala i anslutningsavgift till Sörmland vatten – även om det bara handlar om en anslutningspunkt. Den ekvationen har inte gått ihop hos alla.
– Ett par i 80-årsåldern kommer att få betala en ganska saftig avgift. De har en stor tomt, men en jätteliten stuga. Jag förstår inte hur det kan vara så, säger personen med anknytning till området.
Nu förklarar vattenbolaget varför avgiften ser ut som den gör.
– Vi följer svensk standard när vi tar fram taxor. Tomtytan är en av fyra faktorer, den främsta, till varför priset blir som det blir. Tomtytan kan ha betydelse på så sätt att det kan behövas längre ledningar utmed tomten om den är stor, jämfört med en mindre tomt, säger Helen Sylvefjord, affärsområdeschef för kommunikation och kundservice på Sörmland vatten.