Varslen klara: Så många får gå från Dammsdalsskolan

Sju tillsvidareanställda blir övertaliga och varslas om uppsägning vid Dammsdalsskolan i Vingåker. Detta efter avslutade förhandlingar mellan arbetsgivaren och fackförbundet Kommunal.

Skälet till att personal varslas om uppsägning är enligt Charlotta Widerberg, verksamhetschef, det minskade elevantalet.

Skälet till att personal varslas om uppsägning är enligt Charlotta Widerberg, verksamhetschef, det minskade elevantalet.

Foto: Arkiv: Anton Swärdhagen

Vingåker2024-10-17 13:48

Nyheten i korthet

  • Sju anställda vid Dammsdalsskolan i Vingåker varslas om uppsägning på grund av minskat elevantal.
  • Uppsägningarna berör elevassistenter och behandlingspersonal, vilket har väckt kritik då administrativ personal inte påverkas i samma utsträckning.
  • Skolan, som är unik i sitt slag och drivs av Region Sörmland, har även sagt upp hyresavtal för att spara pengar.

– Det är naturligtvis tråkigt, men orsaken till att vi måste varsla är det minskade elevantalet, säger Charlotta Widerberg, verksamhetschef, som berättar att man även har sagt upp hyresavtalen med Vingåkers kommun för Åsens gård samt för lokaler i Åbrogården i syfte att spara pengar.

Den personalgrupp som varslas är elevassistenter och behandlingspersonal, enligt Charlotta Widerberg. De personer som sägs upp och har varit anställda mer än ett år har sex månaders uppsägningstid och kommer därmed att få sluta till våren.

– Det är samtidigt viktigt att säga att om vi blir fler än 25 elever kanske vi inte behöver aktualisera alla uppsägningar, säger Charlotta Widerberg.

Tidningen har fått ta del av kritik mot att det är personalen som arbetar närmast eleverna som nu varslas och att neddragningar av administrativ personal inte sker i samma utsträckning. Hur ser du på det?

– Vi har bedömt att vi behöver samma antal chefer även när vi minskar med sju anställda. Vi är trots allt cirka 90 anställda på skolan. Men vi har fortfarande vakanta tjänster inom administrationen som vi inte kommer att tillsätta, så vi sparar även där. Jag kan förstå att det finns en känsla av att vi inte sparar på alla nivåer, men det stämmer inte, säger Charlotta Widerberg.

Tidigare var det en rektor när elevantalet var 38, nu är det två rektorer, varav den ena biträdande, trots att det bara är 20 elever. Behövs det verkligen två rektorer?

– Vi anser det. Andra skolor har ofta en skoladministratör, vi har valt att ha en biträdande rektor i stället och det är ju inte heller lärare som vi skär ner på. Rektorer är anställda utifrån antal anställda personer i personalgruppen och inte antal elever, säger Charlotta Widerberg.

Ni har också en chef för service, trots att det bara är två-tre personer som arbetar med service, behövs det en chef även där?

– Jag vill börja med att säga att jag är verksamhetschef, men har inte heller speciellt många underställda mig. Men gällande chefen för service så har den personen även andra mycket viktiga uppgifter som att exempelvis skriva våra avtal, fastighetsfrågor, fakturering och att jobba med marknadsföring för att få in nya elever. Och nya elever är ju just det som vi behöver få, säger Charlotta Widerberg.

Dammsdalsskolan, vars huvudman är Region Sörmland, är en skola och boende för barn och ungdomar med diagnos inom NPF-området. Skolan är i sin form unik i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!