Utter syntes till i Vingåker: "Ovanligt många"

I vassen vid Vingåkersån dök uttern upp. Nu håller eleverna koll på djuret som setts till ovanligt mycket i Sörmland, enligt jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Ökningen av utterobservationer i länet kan beror på det mildare vädret, menar jourhavande biolog.

Ökningen av utterobservationer i länet kan beror på det mildare vädret, menar jourhavande biolog.

Foto: Privat/ Jaime Green/The Wichita Eagle/AP/TT

Vingåker2021-02-22 14:45

Göran Andersson, boende i Vingåker, som jobbar på skola i kommunen, gjorde upptäckten igår. En utter i vassen vid Vingåkersån. Tillsammans med lärare och elever från skolan blev han först lite förvånad när han såg uttern hämta mat vid åkanten.

– Jag blev glad när jag såg den. Först tänkte jag "vad sjutton är det", och trodde det var en bäver. Eleverna blev också glada, det är ju lite ovanligt.

Från klassrumsfönstret följer eleverna och lärarna uttern som håller till i ån.

– Uttern var inte ett dugg rädd. Jag har aldrig hört att de synts till här, så det var kul, fortsätter Göran Andersson.

De senaste tio åren har uttrarna ökat i Sörmland. Mycket beror på att miljögifterna som påverkar uttrarna har minskat, men också de mildrare vintrarna.

– Det har generellt sett kommit fler frågor och observationer av utterspår i år, vilket jag har reagerat på, säger den jourhavande biologen, Didrik Vanhoenacker, vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. 

Uttrarna samlas vid öppna vattendrag när sjöar fryser, och just åar och forsar är vanliga spaningsplatser om man vill se en utter, menar Didrik Vanhoenacker.

– Det kalla vädret är kanske inte optimalt för uttrarna, de har nog likt fåglar gynnats av mildrare väder och vatten. På sommaren kan uttrar hålla till var som helst, när det fryser söker de sig till forsar och åar. Fryser det till får de springa vidare och kan hamna längre in i städer. Uttrar har till exempel synts till ända inne i Södertälje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!