Utredningen visar på brister i bostadsanpassningsbidrag

Kommunen inför åtgärden för att göra hanteringen av bostadsanpassningsbidrag mer rättsäkra och ekonomiska.

Kommunens utredning visar att det finns brister inom hanteringen av bostadsanpassningsbidrag.

Kommunens utredning visar att det finns brister inom hanteringen av bostadsanpassningsbidrag.

Foto: Stina Järperud/ Fredrik Sandberg/ TT

Vingåker2021-05-20 17:43

En utredning som kommunen har gjort av bostadsanpassningsbidragen, visar att Vingåker har den högst kostnaden för bidrag i hela Sörmland, och högre än de genomsnittliga kommunerna i landet. Samma utredning visar också på brister inom handläggning, kunskap och resurser.

– Jag tycker att det är jättebra att vi har fått en överblick och en jämförelse med hur andra kommuner jobbar. Det finns mycket lärdom att ta till sig, säger Robert Davidsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Under fjolåret överskreds budgeten med 1 660 000 kronor. De höga kostnaderna kommunen har, gällande utbetalning av bidrag, beror på hanteringen av bostadsanpassningsbidragen, en äldre befolkning och äldre byggnader.

– Jag helt övertygad om att vi har en för låg budget, men det finns också saker att göra för att få ner kostnaderna och även förbättra för de som har behoven. 

I nuläget hanteras bidragsansökningarna av samhällsbyggnadsnämnden. Handläggaren sitter också på två olika poster, dels hanteringen av bidragen, och dels som byggnadsinspektör. Utredningen visar att det finns problematik med att jäv kan uppstå, eftersom att en del av bidrag kan komma att hanteras utifrån plan- och bygglagen.

undefined
Några saker utedningen tar upp är gällande handäggning är bristande tid, resurser och kunskap.

I utredningen tas också bristande resurser upp. Det gör att handläggningar av bidrag kan påverkas av tidsbrist och bristande kompetens, vilket påverkar rättsäkerheten i kommunen. Tidsbristen nämns också påverka avsaknad av grundläggande undersökningar och hembesök hos personer som sökt bidrag.

– Det vi är experter på är plan- och byggfrågor, och då har det kanske tidigare blivit att vi tänkt "nu måste vi bygga om", för att en person inte kan ta sig in. Många andra kommuner jobbar med en annan kompetens, där ligger ofta ansvaret för bostadsanpassning på arbetsterapeuter. Här ser vi ett stort behov till alternativa lösningar.

Robert Davidsson fortsätter:

– Det behövs kanske inte alltid byggas om, och då sänker det kostnader. Det stärker både individen och kommunens budget. 

Åtgärden som kommer att göras är bland annat att öka personalens kunskap av socialtjänstlagen, samverkan med andra myndigheter och att pröva andra lösningar istället för att bygga om, berättar Davidsson.

– Vi i hela nämnden tycker att det är bra och kloka idéer som kommit fram. Sen kan vi inte påverka vilken nämnd som ska ansvara för bostadsanpassningsbidraget, det är en fråga för kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!