Utredaren: Ta tag i detta innan skolorna slås ihop

En sammanslagning av Slottsskolan och Sävsta bör inte vara prio ett. Det finns annat att först göra åt problemet med bristande likvärdighet och låg måluppfyllelse i kommunens F–6-skolor.

Ing-Mari Frössevi och nämnden har fått fyra utredningsförslag på hur likvärdighet och måluppfyllelse ska öka i skolorna.

Ing-Mari Frössevi och nämnden har fått fyra utredningsförslag på hur likvärdighet och måluppfyllelse ska öka i skolorna.

Foto: Henrik Wising och arkiv

Vingåker2020-12-15 13:45

Förmaningen kommer från den externa utredare som kartlagt förutsättningarna för en omorganisation inom grundskoleverksamheten.

På onsdag får barn- och utbildningsnämnden veta mer om de förslag utredaren lägger fram.

Bland dessa kvarstår nämndens idé om att skapa en F–3-skola och en 4–6 genom att slå ihop Sävsta och Slottsskolan.

Det är dock skjutet på framtiden, bekräftade nämndens ordförande Ing-Mari Frössevi (C) i höstas.

– Vi behöver titta på hela organisationen och se vad vi kan skruva på för att förbättra resultaten, sa hon då.

Detta skruvande är i full gång och ligger i linje med utredaren Åsa Perssons slutsatser. Till barn- och utbildningsförvaltningen föreslår hon tre fokusområden att arbeta med för att öka likvärdigheten mellan kommunens skolor, förbättra måluppfyllelsen och främja integrationen.

Först därefter kan en sammanslagning bli aktuell. I nuläget är det inte säkert att en sådan skulle ge önskat resultat. Förutsättningarna för Sävsta respektive Slottsskolan ser väldigt olika ut, påpekar Persson.

Utredaren föreslår i stället fokus på att:

■ Kompensera mera. 

I dag fördelas resurserna, till exempel lärarantalet, väldigt lika mellan kommunens skolor trots stora skillnader i elevernas förutsättningar och antal. Skolorna med det mest gynnsamma elevunderlaget har de största pedagogiska resurserna. Här krävs en tydlig modell för en mer kompensatorisk fördelning, enligt utredaren.

Satsa på nyinvandrade elever. 

Andelen Vingåkerselever vars föräldrar har en eftergymnasial utbildning ligger långt under rikssnittet. Andelen nyinvandrade elever är hög, 19 procent jämfört med 6,6 procent nationellt. Utredaren föreslår en genomgripande kartläggning av mottagandet av dessa elever, samt att det tas fram en plan för förändrad utbildning till den stora elevgruppen.

■ Bättre förankring, implementering och analys. 

Utredaren noterar en stor vilja till förändring inom skolan, liksom flera exempel på påbörjade utvecklingsåtgärder. Samtidigt har Åsa Persson märkt en stor frustration över att insatserna sedan inte tillämpas som avsett, inte följs upp eller mäts utifrån uppsatta mål. Även här behöver skolan och förvaltningen hitta mer framgångsrika sätt att arbeta, påpekar hon.

Förslagen utreds nu vidare av barn- och utbildningsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!