Utmaningar när skolstarten är här

Satsning på kunskap i skolan kantas av lärarbrist och många nyanlända barn.

Vingåker2015-08-04 14:59

Måndagen den 17 augusti är det skolstart i Vingåkers grundskolor. Inför hösten finns det en rad utmaningar som kommunen och skolorna behöver hantera. Den största utmaningen är antalet nyanlända barn, enligt Agneta Lundström, utredare på Barn- och utbildningsförvaltningen i Vingåker.

– Det är ett hårt tryck. Det är svårt att få pedagogerna att räcka till den första tiden. Det uppstår praktiska problem, berättar hon.

– Vi har totalt 100-120 elever i förberedelseklass i hela Vingåker. Barnen kommer främst från Syrien, men även Somalia, berättar Stefan Bohlin, rektor vid Marmorbyns skola, Högsjö skola och Sävstaskolan.

Han anser att lärarbristen är den största utmaningen för Vingåkers kommun.

– Utmaningen ligger i att hitta behöriga lärare och framför allt speciallärare, säger Stefan Bohlin.

Inför höstterminen saknas det personal inom vissa verksamhetsområden.

– Vi har en del utannonserade tjänster. Det gäller bland annat förskolelärare, några vakanser inom förskoleklass upp till årskurs sex och lärare i modersmål. Vi har även svårighet i att rekrytera lärare i ämnen som ges få timmar per vecka. Det gäller till exempel moderna språk. De flesta vill ha heltid, berättar Agneta Lundström.

Vingåkers problem med rekryteringen beror på den totala lärarbristen i hela landet, enligt Agneta Lundström.

– Det är inte lätt för en liten kommun, säger hon.

För att förbättra elevernas resultat påbörjar kommunen ett kvalitetsarbete mellan förvaltning, rektorer och förstelärare.

– I Vingåker är vi duktiga på att få elever godkända och behöriga, men när det gäller de högre betygen sticker vi ut. Vi ligger lågt i kommunrankningar, berättar Stefan Bohlin.

En del av satsningen är att årskurs 7-9 ska gå med i det nationella projektet Läslyftet.

– Vi har precis avslutat matematiklyftet som har varit lyckat, säger Stefan Bohlin.

Grundskolorna i Vingåker har lägst antal elevarbetsdagar per läsår. Det är upp till kommunen att besluta om 178 till 190 skoldagar per år.

– Vi har 178 dagar per läsår och internationellt är det lågt. I PISA-undersökningen lyfts det fram att våra elever går mindre i skolan. Det är inget vi har diskuterat ytterligare. Vi har haft sommarskola där vissa elever har lagt till tio skoldagar, säger Stefan Bohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om