Statistiken baseras på ett antal rapporter där faktorer som fetma och övervikt, barnfattigdom och skolresultat vägs in.
För att komma till bukt med problemen leder Region Sörmland tillsammans med kommunerna i länet, utvecklingsarbetet "Tillsammans för barnens bästa".
Lisa Sund från Forskning och utveckling i Sörmland (FoUiS), är processledare för projektet.
– Tittar man på flera faktorer så kan man ge sig en bild av att det ser ganska illa ut. Till exempel ligger vi (hela regionen) i botten vad gäller övervikt och fetma bland fyraåringar. Samma saker gäller med barnfattigdom, säger hon och fortsätter:
– Utgångspunkten i arbetet är att vi ska hitta en form för att samverka mellan hälso- och sjukvård, socialtjänst samt förskola och skola, med fokus på insatser i ett tidigt skede.
En som välkomnar projektet är Robert Skoglund (S), ordförande i socialnämnden i Vingåkers kommun.
– Jag har under ett antal år drivit att vi behöver fokusera på våra barn och ungas mående. Det ser vi på siffrorna. Man mår sämre som barn i Sörmland och har sämre skolresultat än rikssnittet.
Vingåkers kommun sticker framför allt ut med skolresultaten, som är bland de svagaste i hela landet.
Enligt Robert Skoglund finns ingen enkel förklaring till de svaga skolresultaten, men tror att föräldrarnas utbildningsbakgrund spelar roll.
– I Vingåker är vi av tradition lågutbildade, vi går inte vidare till högre studier. Det ger ju också möjligheten för barnen att vidareutbilda sig mycket lägre än om föräldrarna är akademiker. Så vi jobbar hela tiden i uppförsbacke, säger han.
I veckan sammanträder kommunfullmäktige, där man ska besluta om en målbild för utvecklingsarbetet.
– Jag hoppas att alla nio kommunerna väljer att ta det här fullmäktige. Det är ett signalvärde att fullmäktige visar att den här målbilden är viktig, säger Robert Skoglund.
Han menar att en del av lösningen för att bryta den negativa trenden kring ungas dåliga mående, kan vara att se över sekretessen mellan olika nämnder.
– Vi gömmer oss till viss del bakom sekretesslagstiftningen. Jag vill hävda med en dåres envishet att sekretessen finns, men det går också att ta bort. För det finns inga föräldrar, som jag ser det, som skulle säga nej till att socialtjänsten och barn och utbildning får prata med varandra, säger Robert Skoglund.