Unga röster ska höras på jobbet

Att inkludera ungdomar i det lokala samhället är en viktig uppgift. Det anser Vingåkers kommun som nu genomför ett arbete genom fritidsaktiviteter.

Handledare Mohammed Saleh med sommarjobbarna Fartun Abdirizak och Robin Stensson under ett fritidsevent i Marmorbyn.

Handledare Mohammed Saleh med sommarjobbarna Fartun Abdirizak och Robin Stensson under ett fritidsevent i Marmorbyn.

Foto: Philip Dahl

Vingåker2021-07-19 06:34

Kommunen ansåg att det saknades förslag på hur man kan inkludera ungdomarna i de viktiga frågorna. Nu har årets sommarjobbare fått som uppgift att arbeta praktiskt och teoretiskt med frågor på temat. Något som är mycket uppskattat av ungdomarna.

– Det har varit väldigt lärorikt. Vi har aldrig tänkt på frågor som hur man kan inkludera ungdomar förens nu, säger Daniel Stensson, sommarvikarie på kommunen.

Under den praktiska delen av arbetet med utlåning av fritidsartiklar, får sommarjobbarna chansen att fråga barn och ungdomar om vad de saknar på sin ort. Hur det är i Vingåker och om det är någonting de skulle behöva. 

– Sommarjobbarna har haft med sig pennor till barnen så att de får rita vad de saknar i deras ort. Där har barnen ritat allt från matbutiker till Liseberg, säger Mohammed Saleh, handledare för projektet.

Genom den teoretiska delen får sommarjobbarna ställa frågor till utvecklingsgrupper i kransorter till Vingåker.

– Vi tar in förslag från alla barn och ungdomar som vi träffar på plats. Där vi fokuserar på ungdomarna som är under 18 år eftersom man inte får rösta i valet, säger Mohammed Saleh.

Nu på fredag är det avslutning för projektet där sommarjobbarna får presentera vad man har kommit fram till för kommunen.

– Antingen presenterar vi på fritidsgården eller utanför kommunhuset. Vi kommer att bjuda in lite folk som vi tycker behöver ta del av vår analys, säger Mohammed Saleh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!