Anette och hunden Sabeha hjälper unga ta kontakt

Terapihunden Sabeha gör stor skillnad på ungdomsmottagningen. Bland annat lär hon ungdomarna att ta kontakt. "Många känner sig väldigt ensamma i dag", säger kuratorn Anette Jakobsson.

En dag i veckan följer terapihunden Sabeha med matte, kuratorn Anette Jakobsson till ungdomsmottagningen i Vingåker. Hit vänder sig ungdomar med allt från ångest och relationsproblem till identitetstankar och könsdysfori. Sabeha är av rasen Phalène, som är en urhund till Papillon.

En dag i veckan följer terapihunden Sabeha med matte, kuratorn Anette Jakobsson till ungdomsmottagningen i Vingåker. Hit vänder sig ungdomar med allt från ångest och relationsproblem till identitetstankar och könsdysfori. Sabeha är av rasen Phalène, som är en urhund till Papillon.

Foto: Carina Bergius

Vingåker2024-09-15 11:29

I en fåtölj i samtalsrummet ligger Sabeha och vilar. När matte Anette Jakobsson ger henne tecken hoppar hon ner från den sköna platsen och kommer fram och hälsar.

Sabeha och Anette jobbar tillsammans med Ungdomsmottagningen i Vingåker. Anette är kurator och i sina samtal med ungdomarna har hon fyrbenta Sabeha till hjälp. Hunden gör stor skillnad.

– Tidigare tog introduktionssamtalet, för att få ungdomens förtroende, tre gånger. Men sedan Sabeha kom hit tar det en gång, berättar Anette Jakobsson.

Till henne vänder sig ungdomarna med en rad problem. 

– Många känner sig väldigt ensamma i dag. Man går inte ut på gården och lattjar, spelar fotboll exempelvis. Man slutar att leka tidigt, vilket ofta leder till att man slutar ha förmåga att ta kontakt. Man kan inte ringa till andra utan man vill skicka mejl eller skicka sms.

Hon berättar vidare att många inte vet hur man visar att man vill vara tillsammans med någon. 

– Delar av det sociala samspelet har försvunnit. 

Anette tror att det till stor del beror på mobilanvändningen. Hon tror också att människor skulle må bättre av att umgås mer över generationsgränserna. 

– Det kommer ungdomar som inte har umgåtts med äldre och när de väl gör det så vet de inte vad de ska prata om. 

Därför jobbar Anette ofta med relationsträning. Hon plockar fram hundgodis och Sabeha blir genast nyfiken. Med hundens hjälp får ungdomarna lära sig att ta kontakt och bjuda in till att hitta på något. 

Hon liknar den lilla godisbiten i handen vid ett "Hej, hur mår du", som ungdomen sträcker fram till hunden. 

– De ser om hunden ser glad eller ledsen ut och då börjar de prata om det. För de ser någonting. 

undefined
Terapihunden Sabeha vill gärna spela kort med ungdomarna som kommer till ungdomsmottagningen i Vingåker.

Hon lägger också ut en kortlek på golvet och Sabeha är genast med på att spela "Svälta räv".

– Man kan lära sig olika kortspel och träffa kompisarna och spela kort istället för att sitta vid datorn, om man känner att man är ensam. För så har det blivit för många ungdomar i dag. Man har ofta bara kontakt via datorn och mobilen, säger hon och fortsätter:

– Jag jobbar mycket med relationsträning med Sabeha, hur gör man för att få kompis, hur gör jag för att någon ska veta att jag är intresserad och vill bli ihop? Ungdomar som kommer hit är väldigt ofta naggade i kanten och har ofta dålig självbild och dåligt självförtroende. Många ungdomar utsätter sig själva för, som jag kallar det, självmobbning.

undefined
Många som söker sig till ungdomsmottagningen är trötta på skolan. Anette Jakobsson och terapihunden Sabeha försöker motivera dem och visar att det krävs tålamod för att lära sig nya saker.

Hon upplever också mycket skolrelaterad ångest i samtalsrummet. Man är trött på skolan, förstår inte varför man ska lära sig saker och ting. Man vill kunna allt redan från början. Även där tar hon hunden till hjälp i samtalet med ungdomarna.  Hon lägger ut ringarna på golvet och Sabeha börjar genast att bita i dem, för att trä dem på pinnen. Men terapihunden lyckas inte heller alla gånger. 

– På så sätt kommer samtalet in på behovet av instruktioner. Sedan talar jag om för ungdomen hur jag lärt Sabeha att göra det här, steg för steg. Och så pratar vi om hur man ska få tålamod.

undefined
Både Sabeha och hennes matte Anette Jakobsson är utbildade för att Sabeha ska kunna fungera som terapihund.
undefined
Av västen framgår tydligt att Sabeha är terapihund.
undefined
Sabeha har en rad halsband att välja mellan. Det kan leda in på samtal om vad som visas utåt och vad som finns inuti hos ungdomen.

Ett särskilt halsband markerar för Sabeha att hon arbetar. I en hylla intill soffan ligger flera andra halsband med olika design.

– När det kommer en ungdom som tycker att det är viktigt med kläder och saker, att visa vem man är genom kläder, så kan vi diskutera vilket arbetskoppel Sabeha ska ha idag. På så sätt kommer vi in på vad som visas utåt och vad som finns inuti hos ungdomen. 

– Sabeha är ju samma hund, med sin variation utifrån dagsform, oavsett vilket halsband jag sätter på. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!