Regeringen fattade för en kort tid sedan beslut om att samtliga högstadieskolor kan bedriva distansundervisning med anledning av rådande pandemi, från och med i måndags, till och med den 24 januari. Efter att smittskyddsläkaren i Sörmland, Signar Mäkitalo, gick ut och rekommenderade att så bör ske, valde Vingåkers kommun att haka på.
För en del elever tycks det fungera bra, kanske till och med bättre än att sitta i skolbänken.
– Jag tycker att det går mycket bättre eftersom jag får mer gjort och inte blir störd av andra. Dessutom går dagarna mycket snabbare. Samtidigt saknar jag kompisarna, säger Isac Karlsson, som går i sjuan. Vid lunchtid på fredagen var han tillfälligt i skolans lokaler för att hämta en matlåda.
"Väldigt annorlunda". Ja, så beskriver läraren Sara Lantz att det är att ha undervisning på distans. Men med hjälp av digitala plattformar har det fungerat hyfsat bra.
– Ibland tjorvar det dock ihop sig med tekniken, men vi lärare hjälper varandra. Dessutom har vi en kille här på skolan som gör ett fantastiskt jobb för att få det att fungera, även personal från it-avdelningen hjälper till, säger hon.
Sara Lantz undervisar på distans i engelska. Under de två veckor som eleverna är hemma har de fått i uppdrag att skriva en nyårsblogg.
– Men det är klart att jag saknar eleverna, fortsätter hon.
En tjej i sjuan berättar att koncentrationssvårigheter fick henne att ta sig till skolan för att få hjälp med studierna. Det är inget problem om behovet finns, enligt såväl kommunen som smittskyddsläkaren.
För Erik Andersson, som går i nian, är det också jobbigt att studera på distans.
– Det är åt helvete att vara hemma. Jag gillar att plugga, men jag har svårt att hitta fokus. Det är lätt att plocka upp telefonen och sitta med den eller att gå och lägga sig. Jag får heller inte samma stöd som jag hade fått om jag hade varit i skolan, men jag har pratat med min mentor om det, säger han.
Är du orolig för att dina betyg ska påverkas?
– Nej, det är jag inte. Däremot är jag orolig för att tappa disciplinen inför gymnasiet. Många av mina kompisar kopierar och klistrar in svar på uppgifter bara för att vara färdiga snabbt. De ser inte anledningarna till att faktiskt vara i skolan fysiskt, som jag gör, säger Erik Andersson.