Tuva, 6, nära att drunkna – kommunanställd glömde henne

En kommunanställd tappade uppmärksamheten, vilket gjorde att sexåriga Tuva Bredell höll på att drunkna. Därefter kände sig mamman hånad av personalen. "Vi har brustit i våra rutiner", erkänner kommunen.

Tuva Bredell, sex år, höll på att drunkna i Vingåkers badhus efter att en kommunanställd under en lektion tappat uppmärksamheten.

Tuva Bredell, sex år, höll på att drunkna i Vingåkers badhus efter att en kommunanställd under en lektion tappat uppmärksamheten.

Foto: Privat

Vingåker2021-06-15 06:33

Det var en tisdag i slutet av april som Tuva Bredell, sex år, gick till simskolan i Vingåker tillsammans med sin förskoleklass. Hemma hade Jenny Bredell, mamma till Tuva, lektioner via internetplattformen Teams.

– Jag arbetar hemifrån och satt och undervisade på distans. Då såg jag att min telefon ringde, men att det var ett telefonnummer jag inte kände igen. När jag dessutom tog emot ett mejl fick jag känslan av att det hade hänt någonting allvarligt, säger Jenny Bredell.

Mejlet kom från läraren som följde med klassen till badhuset. Där stod det att Tuva hade lämnats ensam i bassängen av en kommunanställd och därmed fått panik. Skolans lärare ska då ha hjälpt Tuva att simma mot bassängkanten och därefter fått upp henne ur vattnet.

– Jag blev chockad och kunde inte ta till mig vad som hade hänt. När Tuva kom hem från skolan bröt hon ihop. Det har blivit ett trauma för henne och hon kunde ha dött, fortsätter Jenny Bredell.

Efter incidenten väntade Jenny Bredell några dagar innan hon tog kontakt med verksamheten. Anledningen till att hon dröjde, menar hon, var för att samla information från dottern och läraren, samt att försöka landa i det som inträffat.

– Ju mer information jag fick, desto mer insåg jag att det inte var något jag skulle rycka på axlarna åt.

undefined
I april höll Tuva Bredell på att drunkna i Vingåkers badhus.

När Jenny Bredell väl tog kontakt med badhusets chef hade hon hoppats att händelsen skulle redas ut ordentligt. I stället upplevde hon arrogans under det möte som hölls tillsammans med badhusets chef och den kommunanställda personen.

– När vi kom dit möttes jag av en oseriös badhuschef som kom med ledande frågor till Tuva. Hon verkade inte vilja reda ut vad som hade hänt, så då började jag självmant berätta på ett sakligt sätt. Tillbaka fick jag ett hånskratt av den berörda personen. Jag fick be personen att sluta skratta åt mig.

Hon fortsätter:

– Det var bland det värsta mötet jag varit med om. Jag hade jättesvårt att hålla mig lugn. Det skulle sopas under mattan. 

Över 40 dagar har gått sedan Tuva var nära att drunkna. Inget sms eller brev har kommit från badhuset. Jenny Bredell har heller inte tagit del av någon olycksrapport.

– Tuva mår inte jättebra. Hon är pigg och glad i övrigt, men när det kommer till vatten och att bada är det katastrofalt. Då får hon ångest och blir rädd.

För en kort tid sedan drog bekanta till familjen i gång en anmälningsprocess mot skolan. Även Jenny Bredell har skickat en anmälan till kommunchefen. Men incidenten och hanteringen efteråt har lämnat sina spår.

– Jag är så himla ledsen och tycker att vi, vuxenvärlden, har svikit henne. Hanteringen efter händelsen är också ett svek.

Ann Gerdtman är chef för Vingåkers badhus. Hon beklagar det inträffade och medger att de har slarvat med säkerheten. 

– Det inträffade är väldigt olyckligt och vi har brustit i våra rutiner. Jag har själv inte hela bilden klar för mig vad som har hänt, men det räcker med flickans upplevelse. Vi vill gärna att hon kommer och badar igen, sedan kan vi utreda vad som har gått fel.

Under ett möte med dig och den kommunanställda ska mamman känt sig hånad. Hur ser du på det? 

– Det är hennes upplevelse, men jag och hon tolkar kanske mötet olika. Händelsen har inte gått obemärkt förbi, och personen är väldigt ångerfull, säger Ann Gerdtman.

Så gör du vid livräddning

Är en person i nöd är det bra att försöka rädda hen till land. Kasta ut en livboj eller räddningslina, och prata med personen för att lugna ner hen. 

Om personen är för långt ut i vattnet är det viktigt att ha med sig en "förlängd arm", eftersom det kan finnas risk att bli neddragen under ytan om du simmar till personen. En förlängd arm kan vara en livboj. 

Ta tag i personens motsatta hand och trä livbojen över personen, samtidigt som du simmar mot land. 

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!